You Are Here: Home » Διατροφή » Αδυνατίζω και … ομορφαίνει τη ζωή μου

Αδυνατίζω και … ομορφαίνει τη ζωή μου

adynatizo3Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το επιπλέον βάρος στον οργανισμό (π.χ. η παχυσαρκία) μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, καρκίνο, πόνους στην πλάτη, ψηλή πίεση, καρδιοπάθειες, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το επιπλέον λίπος στο σώμα, το οποίο συνήθως συνδέεται και με λανθασμένη διατροφή, βλάπτουν εκτός από τη σωματική υγεία και τη ψυχική υγεία του ατόμου (π.χ. κατάθλιψη).
Η παχυσαρκία είναι ασθένεια και σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως στρατηγική της αντιμετώπισης της προτάθηκε:
- Πρόληψη περαιτέρω αύξησης του βάρους
- Επίτευξη σταθεροποίησης του βάρους (μετά από προηγούμενη μείωση ή ακόμα και αύξηση του σωματικού βάρους)
- Αντιμετώπιση των συνυπαρχουσών παθήσεων (όπως διαβήτης, υπέρταση, κατάθλιψη, βουλιμία, κτλ.)
- Απώλεια βάρους
Για την επίτευξη της απώλειας βάρους υπάρχουν τρεις βασικές αρχές:adynatizo4
- Η μείωση του βάρους αντιμετωπίζεται με ελαττωμένη κατανάλωση θερμίδων σε σχέση με εκείνες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες, καθώς και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.
- Η μείωση στην προσλαμβανόμενη ενέργεια έχει ισχυρότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα από την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, εάν φάμε λιγότερες θερμίδες απ’ ότι εάν αυξήσουμε τη σωματική άσκηση.
- Όσο πιο δραστική είναι μια θεραπευτική μέθοδος, τόσο μεγαλύτερη η απώλεια βάρους αρχικά, αλλά τόσο περισσότερες οι παρενέργείες της.
Πόσο εύκολο όμως είναι στην πραγματικότητα κάποιος να χάσει τα περιττά κιλά; Μην έχετε ψευδαισθήσεις και μην παρασύρεστε, δεν υπάρχουν εύκολοι και γρήγοροι τρόποι. Στην πράξη, ισχύει όσο ποτέ άλλοτε το ότι ο δύσκολος τρόπος, μακροπρόθεσμα είναι ο καλύτερος και αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσει αποτελέσματα που θα διαρκέσουν.
Η ισορροπημένη διατροφή μαζί με τη σωματική άσκηση είναι η ιδανική λύση για να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει το επιπλέον βάρος και να έχει την υγεία του.
Μερικά από τα οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι
- το φυσιολογικό βάρος του ατόμου,
- υγιές δέρμα και μαλλιά,
adynatizo2- βελτίωση της μνήμης, της αυτοπεποίθησης,
- καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα,
- νεανικότερη εμφάνιση,
- βελτιωμένη απόδοση στη δουλειά,
- οφέλη για την οικογένεια και την κοινωνική ζωή,
- καλύτερη σεξουαλική ζωή,
- αύξηση της σωματικής άσκησης, κ.α.
Πράγματι η διατροφή κατέχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε και να καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα είναι η ζάχαρη και τα διάφορα ζαχαρώδη, τα κορεσμένα λίπη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. άσπρο ψωμί), τα πολλά κρέατα, τα αναψυκτικά και τους πολλούς καφέδες. Η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, αυγά, ψάρια, πουλερικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 4-6 γεύματα την ημέρα και αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας αν πιστεύετε ότι δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά που πιθανόν να χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Φοντόρ Χριστίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
τηλ.: 210 9966099
Κιν.: 6947 947814
E-mail: crisfodor@gmail.com
www.mednutrition.gr

© 2013 Powered By Doctors.gr

Scroll to top