Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

Το άγχος είναι μία κατάσταση που όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει. Η πιεστική καθημερινότητα με τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, η ένταση στο χώρο εργασίας, συγκρούσεις ή διαφωνίες με συγγενικά πρόσωπα ή συναδέρφους, ανεργία, προβλήματα υγείας, έλλειψη χρόνου, η κακή διατροφή, ελάχιστος και κακής ποιότητας ύπνος, η μόλυνση και η ηχορύπανση των μεγαλουπόλεων στις οποίες ζούμε, είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικότερους παράγοντες άγχους.

Το άγχος ή στρες είναι μια πολύ προσωπική αντίδραση για τον κάθε άνθρωπο. Σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση, από διαφορετικούς ανθρώπους. Η παρουσίαση μιας εργασίας μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο, μπορεί να ευχαριστήσει έναν άνθρωπο, ενώ μπορεί να πανικοβάλλει έναν άλλο.

Το άγχος το διακρίνουμε σε θετικό και σε αρνητικό. Το θετικό άγχος μας βοηθάει να επιτύχουμε πράγματα. Οι αθλητές επιτυγχάνουν ρεκόρ κάτω από το έντονο άγχος του ανταγωνισμού και μπροστά σε κατάμεστα στάδια. Οι μαθητές αποδίδουν στη μελέτη τους, όταν πιέζονται από το χρόνο και τις ημερομηνίες των εξετάσεων. Οι ηθοποιοί δίνουν τις καλύτερες ερμηνείες όταν παίζουν μπροστά σε ζωντανό κοινό και όχι στην πρόβα.

Πολλές φορές, όμως, το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και τότε γίνεται αρνητικό. Οι συνέπειες του υπερβολικού άγχους, επηρεάζουν τον άνθρωπο σε οργανικό-σωματικό επίπεδο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στο άγχος με έκκριση αδρεναλίνης, έκκριση ορμονών του θυροειδούς, αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, εμφανίζονται διαταραχές μνήμης, μείωση της προσοχής και της συγκέντρωσης, διαταραχές στη σκέψη, μειώνονται τα ενδιαφέροντα και οι στόχοι, πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας, εμφανίζονται διαταραχές στον ύπνο, αναπτύσσεται αδιαφορία για νέες πληροφορίες και ανάληψη ευθυνών. Σε ακραίες καταστάσεις, εκδηλώνεται παράδοξη και απρόβλεπτη συμπεριφορά ή και αυτοκτονικές τάσεις. Παρατηρούνται αλλαγές και σημαντικά προβλήματα στην προσωπικότητα, αυξάνεται η ένταση, χάνεται η αυτοεκτίμηση και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζονται διαταραχές στο λόγο.

Τα οικογενειακά προβλήματα, η κακή παιδεία, οι άδικοι νόμοι, οι φαύλοι πολιτικοί, η έλλειψη δικαιοσύνης, η ανεργία, η φτώχεια, η επιχειρηματική αποτυχία, τα κοινωνικά προβλήματα, τα χρόνια προβλήματα υγείας, η οικονομική κρίση και η κρίση ηθικών αρχών και αξιών, ο θάνατος, ο δικός μας ή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου, είναι κάποιες από τις πολλές αιτίες άγχους που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνοι στο στομάχι, ταχυκαρδία, ζαλάδες, εφίδρωση, εξάψεις, δύσπνοια, δυσπεψία, νευρικότητα, διάρροια, διαταραχές στον ύπνο, υπέρταση, κόπωση, κνησμό, φαγούρα, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, μείωση της λίμπιντο. Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν απομόνωση, αποξένωση, αναποφασιστικότητα, ευσυγκινησία, τάση για κλάματα, δυσφορία, κατάθλιψη, καχυποψία, τάση φυγής, επιθετικότητα, εκνευρισμό και άλλα.
Για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, πρέπει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας και να μη ξεπερνούμε τα όρια μας, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα τέλειοι, δεν βάζουμε πολλά πράγματα μαζί αλλά θέτουμε σειρά προτεραιότητας σε αυτά που πρέπει να κάνουμε, ζητούμε βοήθεια αν νομίζουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Μαθαίνουμε πότε πρέπει να λέμε όχι. Προγραμματίζουμε το χρόνο μας και τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε. Κάποια πράγματα για τα οποία αγχωνόμαστε στη ζωή, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Δεν ωφελεί να αγχώνεστε για πράγματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μη καταναλώνετε την ενέργειά σας με το αδύνατο. Βάλτε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους που μπορείτε να πραγματοποιήσετε εύκολα και χωρίς άγχος. Γελάτε. Το γέλιο διώχνει το άγχος, μη φοβάστε να γελάσετε. Μη λαμβάνετε υπόψη σας τις προκαταλήψεις που λένε ότι αν γελάτε κάτι κακό θα σας συμβεί. Το γέλιο και το χιούμορ είναι μία υψηλή νοητική λειτουργία που έχει μόνο το ανθρώπινο είδος.
Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε όταν κάνετε κάποιο λάθος. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Άλλωστε κανείς δεν είναι αλάνθαστος.
Η οργάνωση βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Βάλτε τα θέματα που σας απασχολούν και πρέπει να αντιμετωπίσετε σε σειρά προτεραιότητας. Ξεκινήστε από αυτό που είναι πιο επείγον.

Δεν χρειάζεται να αναλάβετε πολλά πράγματα μαζί.
Συζητήστε αυτά που σας απασχολούν με κάποιο άλλο άτομο, μπορεί να είναι ένας φίλος, ένας συγγενής ή ένας συνάδερφος. Αν δεν έχετε κανένα ή δεν εμπιστεύεστε κανένα τότε απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας. Θα εκπλαγείτε από την ανακούφιση που θα πάρετε όταν μοιράζεστε το πρόβλημά σας με έναν ειδικό. Το θέμα σας δεν θα διαρρεύσει και η συμβουλή του μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη.

Οι αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής μας, προκαλούν πολλές φορές άγχος. Δείτε την αλλαγή θετικά. Τίποτα στη ζωή δεν είναι σταθερό. «Τα πάντα ρει» έλεγε ο Ηράκλειτος.Είναι νόμος της φύσης η αλλαγή και αυτό φαίνεται στην αλλαγή των εποχών του χρόνου. Όμως αυτή η αλλαγή φέρνει πάντα κάτι όμορφο μαζί της. Αν παρατηρήσουμε την πορεία και την εξέλιξη της ζωής μας θα δούμε ότι οι αλλαγές οδήγησαν σε εμπειρίες που εμπλούτισαν τον εαυτό μας. Ότι συμβαίνει στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο, ούτε υπάρχουν συμπτώσεις. Τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο και κάτι πρέπει να μάθουμε από αυτό. Κάθε τι που βιώνουμε μας εξελίσσει πνευματικά και μας ανεβάζει επίπεδο. Οδηγεί στην πνευματική μας ανάπτυξη και ωρίμανση.

Η χαλάρωση διώχνει το άγχος. Ασκήσεις χαλάρωσεις, διαλογισμός, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους. Ασκήσεις στην ύπαιθρο, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, εκδρομές στη φύση, χορός ειδικά όταν συνοδεύεται από τον αγαπημένο μας, η βόλτα με τα παιδιά μας ή με κάποιο ζωάκι. Όλα αυτά βοηθούν στην ψυχική μας ανάταση και ηρεμία.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω το σεξ. Το σεξ διώχνει το άγχος. «Κάντε σεξ και όχι πόλεμο» ήταν το μήνυμα των χίπης του 60-70. Μη χάνετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε ερωτικά τον εαυτό σας και τον ή την σύντροφό σας. Η χαλάρωση μετά το σεξ είναι ισχυρό τονωτικό. Συζητήστε με τον ή την σύντροφό σας τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει στο σεξ. Ξεπεράστε ταμπού και προκαταλήψεις, απολαύστε χωρίς τύψεις τους οργασμούς σας. Η σεξουαλική πράξη είναι ευλογημένη από το Θεό, είναι τυλιγμένη με ένα πέπλο μυστηρίου αφού δύο ψυχές ενώνονται και από την ένωσή τους δημιουργείται ζωή. Οι άνθρωποι είναι τα μοναδικά όντα στο ζωικό βασίλειο που κοιτούν ο ένας τον άλλο στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της επαφής. Μέσω της σεξουαλικής πράξης δεχόμαστε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο. Με τη σεξουαλική πράξη γίνεται ένα άνοιγμα του εαυτού μας ώστε να εισχωρήσει ο άλλος. Η σεξουαλική ένωση είναι μία ιερή στιγμή, ενώνεται ο ουρανός και η γη, συμπαντική ενέργεια ρέει στο ερωτικό ζευγάρι και οδηγεί στη σεξουαλική κορύφωση. Η οπτική επαφή δίνει ανατροφοδότηση στο ζευγάρι, ισχυροποιεί τη σχέση, απαλύνει τις διαφορές, δένει ψυχικά τους δύο συντρόφους και στηρίζει τον οικογενειακό θεσμό. Η ερωτική απόλαυση είναι και θα είναι για πάντα ένας ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των ζευγαριών.

Τέλος, αν δεν σας βοηθήσουν όλα τα προαναφερθέντα, δοκιμάστε το Αγγελικό Ρέικι και την Ιόχρου Φλόγα. Οι Άγγελοι θα αλλάξουν την ζωή σας και η Ιόχρου Φλόγα θα μετουσιώσει κάθε αρνητική ενέργεια σε θετική. Η ενέργεια των Αγγέλων θεραπεύει ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη και άρει την ασθένεια. Η θεραπεία με την βοήθεια των Αγγέλων φέρνει αλλαγές στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική ζωή. Αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα και στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Το Αγγελικό Ρέικι και η Ιόχρους Φλόγα είναι δύο θεραπείες που δόθηκαν από το Θέο για την ανακούφιση του ανθρώπου από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Η Ιόχρους Φλόγα ή αλλιώς Βιολετί Φλόγα ήταν μία θαυματουργή ενέργεια που χρησιμοποιούταν κατά κόρον από τον Άγιο Γερμανό και τους Αντλάντιους. Κλείνοντας, θα αναφέρω κάτι που είπε ο Άγιος Γερμανός ότι «αν οι άνθρωποι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη Φλόγα της Θεϊκής Αγάπης η οποία πηγάζει από την Καρδιά του Θεού, ποια ελπίδα υπάρχει για αυτούς και ποιος μπορεί να τους σώσει;».

Μαρία Γιαννοπούλου – Κρίτη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια
Εναλλακτική Θεραπεύτρια Αγγελικού Reiki
Κιν.: 6949 100849
E-mail: mariagiannopouloukriti@gmail.com

Σχετικά με master