Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Οι αμυγδαλές είναι μια μάζα λεμφικού ιστού. Βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα, στο πίσω μέρος του λαιμού, στο φάρυγγα. Οι αμυγδαλές ουσιαστικά είναι 2 αδένες, ένας στη δεξιά και ένας στην αριστερή πλευρά του φάρυγγα και μεταξύ τους βρίσκεται η σταφυλή.

Οι αμυγδαλές και η λειτουργία τους
Οι αμυγδαλές είναι μέρος του λεμφικού συστήματος, του οποίου κύριος ρόλος είναι να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προσβάλλουν τον οργανισμό. Οι αμυγδαλές, λοιπόν, έχουν βοηθητικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, μέσω των ειδικών κυττάρων που δρουν ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την παιδική ηλικία, έπειτα μεγαλώνοντας εξασθενεί.

Αμυγδαλές συχνές παθήσεις
Οι παθήσεις που αφορούν τις αμυγδαλές είναι οι ακόλουθες:
– Αμυγδαλίτιδα, λοίμωξη που προκύπτει από κάποιο βακτήριο ή ιό.
– Περιαμυγδαλικό απόστημα, όταν σχηματίζεται απόστημα πίσω ή γύρω από την αμυγδαλή.
– Λοιμώδης μονοπυρήνωση, προκύπτει κυρίως από τον ιό Epstein–Barr.
– Υπερτροφία, όταν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των αεραγωγών λόγω της διόγκωσης με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου.
– Αμυγδαλολιθίαση, όταν σχηματίζονται λίθοι από υπολείμματα τροφών, νεκρά κύτταρα και βλέννα στις αμυγδαλές. Είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη δυσοσμία αναπνοής. (χαλίτωση)

Πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;
Οι αμυγδαλές θα πρέπει να αφαιρούνται όταν ο ασθενής υποφέρει συνεχώς από λοιμώξεις και χρειάζεται να λαμβάνει πολύ συχνά αντιβίωση ή όταν υπάρχει υπερβολική διόγκωση (υπερτροφία) η οποία δυσχεραίνει την κατάποση και την λειτουργία της αναπνοής με αποτέλεσμα να έχει διαταραγμένο ύπνο και να παθαίνει συχνά επεισόδια υπνικής άπνοιας. Η αμυγδαλεκτομή σίγουρα θα τους ωφελήσει. Είναι σημαντικό και πρέπει να τονιστεί πως σε καμία περίπτωση το να αφαιρέσει κάποιος τις αμυγδαλές του, δε συνεπάγεται πως θα έχει ελαττωμένη αντοχή στις λοιμώξεις.

Αμυγδαλές και αμυγδαλίτιδα
Η αμυγδαλίτιδα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη λοίμωξη των αμυγδαλών, η οποία προκαλείται από ιούς και μικρόβια. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μετατραπεί μια ιογενής αμυγδαλίτιδα σε μικροβιακή. Συνήθως το μικρόβιο που προσβάλλει τις αμυγδαλές είναι ο στρεπτόκοκκος.

Αμυγδαλές: ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης
Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η αμυγδαλίτιδα είναι τα εξής :
– πόνος κατά την κατάποση
– υψηλός πυρετός
– κακοσμία
– διόγκωση λεμφαδένων

Αμυγδαλές: με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση της αμυγδαλίτιδας
Η διάγνωση γίνεται σχετικά εύκολα μέσω της κλινικής εξέτασης και της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει ο ασθενής. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις επιπλέον, όπως αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη.

Αμυγδαλές: θεραπεία της αμυγδαλίτιδας
Η θεραπεία της μικροβιακής αμυγδαλίτιδας επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών για περίπου 10 ημέρες. Πιθανόν να χρειαστεί ο ασθενής να λάβει αντιπυρετικά φάρμακα και παυσίπονα και να πρέπει να κάνει γαργάρες με αντισηπτικό. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μετά το πρώτο 24ωρο. Η αγωγή όμως θα πρέπει να συνεχιστεί, παρά την υποχώρησή τους, για όσο χρονικό διάστημα έχει συστήσει ο γιατρός.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως, ότι εάν η αμυγδαλίτιδα δεν οφείλεται σε μικρόβιο αλλά σε ιό τότε η λήψη αντιβίωσης είναι άσκοπη. Σε αυτήν την περίπτωση ο ωτορινολαρυγγολόγος σας θα σας συστήσει την καταλληλότερη αγωγή.
Η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας θα πρέπει να αρχίσει άμεσα προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα ή άλλες σοβαρότερες που αφορούν ζωτικά όργανα του οργανισμού, όπως για παράδειγμα να επηρεαστεί η λειτουργία των νεφρών.
Με ποιον τρόπο αφαιρούνται οι αμυγδαλές;
Η επέμβαση που γίνεται προκειμένου να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές, ονομάζεται αμυγδαλεκτομή και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα.

Αμυγδαλές: η προετοιμασία πριν την αφαίρεσή τους
Απαραίτητη εξέταση πριν την αμυγδαλεκτομή είναι ο αιματολογικός έλεγχος. Κατά τα άλλα ισχύει ο γενικός κανόνας, ο οποίος είναι κοινός για κάθε είδους επέμβαση, πως ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να καταναλώσει υγρά πριν το χειρουργείο.

Αμυγδαλές: η μετεγχειρητική πορεία
Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής μεταφέρεται στο χώρο ανάνηψης, όπου και θα παραμείνει υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, έως ότου συνέλθει από την αναισθησία. Αμέσως μετά μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας, όπου θα παραμείνει για μία νύχτα.
Τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση και αφού έχει επιστρέψει σπίτι του θα πρέπει να γνωρίζει πως :
– Δεν θα πρέπει να καταναλώνει πολύ σκληρές τροφές
– Θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο.
– Θα πρέπει να λαμβάνει πολλά υγρά.
– Στην περίπτωση που παρουσιάσει πυρετό (δέκατα), δεν θα πρέπει να ανησυχήσει διότι είναι μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.
– Εάν παρατηρήσει πως το σάλιο ή οι ρινικές εκκρίσεις είναι αναμεμιγμένες με μικρή ποσότητα αίματος, δεν θα πρέπει να θορυβηθεί διότι αυτά είναι υπολείμματα που παρέμειναν μετά την αμυγδαλεκτομή και αποβάλλονται με αυτό τον τρόπο.
Αντίθετα εάν παρατηρήσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το γιατρό που πραγματοποίησε την επέμβαση :
– Έμετος που περιέχει αίμα
– Υψηλός πυρετός, άνω του 38.5
– Ζωηρό, κόκκινο αίμα από το στόμα ή τη μύτη

Αμυγδαλές : υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά την αφαίρεσή τους;
Ο κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά την αφαίρεση των επιπλοκών είναι σχεδόν μηδαμινός. Η σημαντικότερη επιπλοκή που ενδεχομένως προκύψει είναι κάποια αιμορραγία μετά την επέμβαση, η οποία είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του ιατρού σας. Αυτή μπορεί να συμβεί είτε τις πρώτες ώρες μετά την αμυγδαλεκτομή είτε αφού περάσουν μερικές ημέρες.

Λίτος Πέτρος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγγος,
Κάτοχος Γερμανικού τίτλου ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας
Υμηττού 98, Παγκράτι
Τηλ.: 215 5055753
Κιν.: 6970 107107
E-mail: petros.litos@outlook.com
www.litos-orl.gr

Σχετικά με Yannis Pourlos