Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΑΚΡΩΝ ΧΕΙΡΩΝ

Μία από τις πολλές συνέπειες της πανδημίας είναι η αύξηση της δερματίτιδας των χεριών, σε συνάρτηση με την τακτική καθαριότητα, πλύσιμο και χρήση αντισηπτικών.
Η αλήθεια είναι πως η εφαρμογή σωστής υγιεινής των άκρων χειρών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση μετάδοσης του κορωνοϊού έως και 31%.

Καθαριστικά, απορρυπαντικά & αντισηπτικά

Σάπωνες: Μίξη από αλυσίβα και φυτικά έλαια, διαθέτουν pH 9-10, απομακρύνουν ρύπους και ιούς διασπώντας τη λιπιδική κάψα τους. Δεν υπερτερούν έναντι των αντισηπτικών. Απομακρύνουν παράλληλα ενδοκυτταρικά λιπίδια και καταστρέφουν πρωτείνες της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον τοπικό ερεθισμό του δέρματος.

Συνθετικά απορρυπαντικά (syndets): Διαθέτουν pH 5,5-7, παρόμοιο με αυτό του δέρματος. Διαθέτουν επιφανειοδραστικές ουσίες, με δράση παρόμοια με τους σάπωνες. Το υδρόφοβο άκρο συνδέεται με τη λιπιδική κάψα του ιού καταστρέφοντάς τον, αλλά παράλληλα απομακρύνει τα φυσικά λιπίδια της κεράτινης στιβάδας.
Πολλά νεότερα συνθετικά απορρυπαντικά διαθέτουν ενυδατικούς παράγοντες, ώστε να ελαχιστοποιείται η απολέπιση της επιδερμίδας με τη χρήση τους.

Αντισηπτικά καθαριστικά: Σάπωνες ή συνθετικά καθαριστικά ενισχυμένα με αντιμικροβιακή δράση. Παρομοίως, διασπούν την ακεραιότητα της ιικής μεμβράνης.

Αλκοολούχα αντισηπτικά: Τουλάχιστον 60% αλκοόλ & 70% ισοπροπυλική αλκοόλη, δρουν διασπώντας την ιική μεβράνη προκαλώντας καταστροφή των πρωτεινών του και διαταραχή του μεταβολισμού με αποτέλεσμα τη λύση του ιού. Ο CDC συνιστά τη χρήση τους σε συνδυασμό με ενυδατικούς παράγοντες μειώνοντας έτσι την εμφάνιση ερεθιστικής δερματίτιδας.

Αντισηπτικά μαντηλάκια: Χρησιμοποιούμε μόνο μαντηλάκια προορισμένα για δερματική χρήση, όχι μαντηλάκια οικιακής χρήσης, καθώς περιέχουν χημικά ιδιαιτέρως ερεθιστικά για το δέρμα.

Παράγοντες που επιδεινώνουν τη δερματίτιτδα άκρων χεριών
– Αλκαλικά σαπούνια και απορρυπαντικά
– Ζεστό νερό
– Πολύ κρύο νερό
– Τριβή
– Ξηρή ατμόσφαιρα
– Συχνή χρήση #γαντιών
– Συχνή διαβροχή χεριών σε υγρά

Τελικά τι κάνουμε?
Πλένουμε τα χέρια μας με χλιαρό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, σκουπίζουμε ταμποναριστά και αμέσως ενυδατώνουμε τα χέρια μας.

Πότε βάζουμε ενυδατική?
– Πάντα μετά από κάθε πλύσιμο
– Κάθε 3 ώρες.
– Πριν φορέσουμε γάντια, σε καθαρό και στεγνό δέρμα.
– Πριν βγούμε στο κρύο.

– Επιλέγουμε ενυδατικές χωρίς πρόσθετα αρώματα, σε αποστειρωμένα σωληνάρια, τσέπης ή με αντλία, ώστε να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις.
– Το βράδυ επιλέγουμε πιο λιπαρές κρέμες, ενώ μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με κλειστή περίδεση, ώστε να ενισχύσουμε το ενυδατικό/αναπλαστικό αποτέλεσμα.
– Χρησιμοποιούμε γάντια νιτριλίου, χωρίς πούδρα καθώς και γάντια με εσωτερική βαμβακερή επένδυση ή διπλά γάντια (βαμβακερά και αδιάβροχα).

Αικατερίνη Δ. Νεάρχου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Έβρου 3 & Λ. Μαραθώνος, Γέρακας
τηλ: 210 6611213
Κιν: 6973 354545
Email: info@dermatica.gr
www.dermatica.gr

Σχετικά με Yannis Pourlos