Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ενδοοικογενειακή Βία

endooikogeniaki-via1Με βάση το άρθρο 3, του Νόμου 119 (1) / 2000 περί Βίας στην οικογένεια, ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σημαίνει οποιαδήποτε πράξη ή παράληψη ή συμπεριφορά με την οποία προκαλείται άμεσα πραγματική σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας. Περιλαμβάνει, επίσης, τη βία που ασκείται από μέλος της οικογένειας με σκοπό την επίτευξη σεξουαλικής επαφής, χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος, καθώς επίσης και τον περιορισμό της ελευθερίας του. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβαίνει Μεταξύ συζύγων, Μεταξύ συντρόφων, από τους γονείς προς τα παιδιά, από τα παιδιά προς τους γονείς, Μεταξύ των παιδιών. Υπάρχουν πολλά είδη ενδοοικογενειακής βίας, όπως η Σωματική βία(Πέταγμα αντικειμένων, Σπρώξιμο, Βίαιο άρπαγμα, Χαστούκισμα, Κλωτσιές, Δαγκώματα, Χτυπήματα, Ξυλοδαρμό, Πνίξιμο με τα χέρια / Δηλητηρίαση, Απειλές με μαχαίρι ή όπλο, Χρήση μαχαιριού ή όπλου), η Σεξουαλική βία / Κακοποίηση (Όταν ο ένας σύντροφος εξαναγκάζεται από τον άλλο σε σεξουαλική επαφή χωρίς να το θέλει (βιασμός) ή εξαναγκάζεται να συμμετάσχει σε σεξουαλική πράξη χωρίς να το θέλει, Όταν το παιδί εμπλέκεται σε σεξουαλική πράξη, αγγίγματα, ή γίνεται θεατής σεξουαλικής πράξης),  Ψυχολογική βία (Συμπεριλαμβάνει την περιφρόνηση, την κριτική, τον εξευτελισμό, στέρηση ελευθερίας, οικονομική στέρηση και την παραμέληση).
endooikogeniaki-via3
Βία μεταξύ συντρόφων / συζύγων
Ο Κύκλος της Βίας αποτελείται συνήθως από 3 φάσεις.
• Η 1η Φάση  μερικές φορές λέγεται «Η ηρεμία πριν την καταιγίδα» ή « Η φάση που χτίζεται η ένταση»,  καθώς ξεκινάει από μια ήρεμη περίοδο, αλλά η ένταση και το στρες αργά αργά χτίζονται. Το θύμα είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει και να καθυστερήσει την μετάβασή του στο επόμενο προσπαθώντας να `μην είναι στον δρόμο του θύτη`, να τον ευχαριστεί και να τον υπηρετεί, και να αποφεύγει να κάνει κάτι που μπορεί να τον θυμώσει. Αυτό μπορεί να γίνεται για εκτεταμένες χρονικά περιόδους και να οδηγήσει σε σημαντική εκλογίκευση, δημιουργία δικαιολογιών και άρνηση του προβλήματος. Όμως ο θύτης θα ξεσπάσει… Η2ηΦάση είναι η«ΒίαιηΦάση»ή «το Οξύ επεισόδιο κακοποίησης» και ξεκινά με μερικά ξεσπάσματα και στη συνέχεια έρχεται η  σημαντική βία. Το θύμα μπορεί να κρύβει τις μελανιές, να πει στους γείτονες ότι η τηλεόραση ήταν σε δυνατή ένταση, να ενημερώσει στην δουλειά ότι είναι άρρωστο, κλπ…….  Η3ο Φάση λέγεται «Μήνας του μέλιτος»,  καθώς είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται τρυφερότητα, στοργή και θετικά συναισθήματα από τον θύτη. Ο θύτης είναι πιθανό να λυπηθεί πολύ για την κακοποίηση, να υποσχεθεί να ζητήσει βοήθεια από ειδικό ή ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνει, και να δείξει τις «τύψεις» του μέσω δώρων, τρυφερότητας, προσοχής, κλπ. Το θύμα μπορεί να νοιώσει έντονη αγάπη μετά από αυτό, μπορεί να κρίνει ότι η βία ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό μιας φοράς, και να επιλέξει να συγχωρέσει τον σύντροφο.  Αλλά σύντομα ξεκινά ο κύκλος της βίας από την αρχή…
• Οι επιπτώσεις της Ενδοοικογενειακής Βίας στην Υγεία των Μελών της Οικογένειας είναι πολλές και μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα όπως, Χρόνια προβλήματα υγείας: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλοι, Προβλήματα αναπαραγωγικότητας: αυξημένα ποσοστά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης , διακοπή κύησης, γέννηση λιποβαρών μωρών, Σεξουαλικά προβλήματα: χαμηλά επίπεδα αντισύλληψης, υψηλά επίπεδα σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, Προβλήματα ψυχικής υγείας: υψηλά ποσοστά κατάθλιψης , άγχους, αυτο-τραυματισμού  και αυτοκτονίας, Προβλήματα στην υγεία των παιδιών: αύξηση αντικοινωνικής συμπεριφοράς,  κατάθλιψη, άγχος, χρήση ουσιών και διαταραχές πρόσληψης τροφής.
endooikogeniaki-via5
Γιατί Μένουν οι Γυναίκες?

• Εκμαθημένη Αβοηθησία: Η γυναίκα γίνεται καταθλιπτική, χάνει την αυτοεκτίμησή της, αισθάνεται ανίκανη για να ζητήσει βοήθεια ή για να ξεφύγει.
• Αρνητική αυτο-εικόνα και χαμηλή αυτοεκτίμηση: Αυτοί που κακοποιούν πείθουν τους συντρόφους τους ότι είναι άχρηστοι.
• Πίστη ότι αυτός που κακοποιεί θα αλλάξει: Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται ότι μπορούν να απεξαρτήσουν τον άντρα από τη βίαιή του συμπεριφορά.
• Οικονομικές δυσκολίες και έλλειψη στέγασης
• Η ανάγκη για οικονομική υποστήριξη των παιδιών
• Αίσθηση ντροπής και ενοχής: Το να αποκαλύψουν την κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε κακόβουλο κουτσομπολιό και ντροπή.
• Κατηγορούν τους εαυτούς τους: Οι κακοποιημένες γυναίκες συχνά πιστεύουν ότι το προκάλεσαν οι ίδιες.
• Φόβος του συζύγου / συντρόφου:  Μερικοί άντρες απειλούν να σκοτώσουν εκείνη ή τα παιδιά τους αν εκείνη φύγει.
• Το σπίτι μετατρέπεται σε φυλακή:Το θύμα συχνά δεν του επιτρέπεται να φύγει ή να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο.

Χρειάζεται λοιπόν να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης, το θύμα να ζητήσει βοήθεια και να «προδώσει» το καλά ριζωμένο «Τα εν οίκω μη εν δήμω», ώστε να ζήσει μια ζωή με ελευθερία ψυχής, χαμόγελο και χωρίς φόβο.

Γεωργία Τριανταφύλλου
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Χαλανδρίου 14 & Σουλίου, Αγία Παρασκευή
Κιν.: 6932 409469
Email: info@psychotherapy-counselling.gr
www.psychotherapy-counselling.gr

Σχετικά με master