Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

Ιγμορίτιδα (Παραρρινοκολπίτιδα)
Ιγµορίτιδα είναι η φλεγµονή των ιγµορείων άντρων, τα οποία αποτελούν µέρος των παραρρίνιων κόλπων του προσώπου. Εκτός από τα ιγµόρεια οι υπόλοιποι παραρρίνιοι κόλποι είναι: oι µετωπιαίοι, ο σφηνοειδής και οι ηθµοειδείς κυψέλες. Όταν αυτοί για διάφορους λόγους φλεγµαίνουν, τότε δηµιουργούνται οι παραρρινοκολπίτιδες, µε πιο συχνή απ’ όλες, αυτήν της ιγµορίτιδας.

Πως δημιουργείται η ιγμορίτιδα
Τα ιγμόρεια είναι κοιλότητες που ανήκουν στους παραρρίνιους κόλπους, η κύρια λειτουργία τους είναι να παράγουν βλέννα προκειμένου να υγραίνεται η μύτη και να αποβάλλονται τα μικρόβια. Οι πόροι που ενώνουν τη μύτη με τα ιγμόρεια αποφράσσονται λόγω του οιδήματος του βλεννογόνου κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται πόνο σε διάφορα σημεία του προσώπου, όπως η μύτη, το μέτωπο, η περιοχή πίσω από τα μάτια κτλ. Εάν η απόφραξη διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα είναι πιθανό η βλέννα να επιμολυνθεί με αποτέλεσμα να γίνει δύσοσμη, να αλλάξει χρώμα και υφή, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και είναι πιθανό να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα.

Ιγμορίτιδα : τύποι
Η ιγμορίτιδα ανάλογα με την αιτία που την πυροδοτεί και το χρόνο που διαρκεί η φλεγμονή είναι δυνατό να χαρακτηριστεί οξεία, υποξεία, υποτροπιάζουσα ή χρόνια.
Οξεία ιγμορίτιδα : αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα μετά από κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες. Χαρακτηρίζεται από παραγωγή πηχτής βλέννας, διαρκεί συνήθως 10 ημέρες αν και είναι δυνατό να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.
Υποξεία ιγμορίτιδα: ονομάζεται όταν διαρκεί από 4 έως 12 εβδομάδες.
Υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα: χαρακτηρίζεται όταν έχουμε τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια ανά έτος.
Χρόνια ιγμορίτιδα: ονομάζεται όταν η διάρκειά της είναι περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Που οφείλεται η ιγμορίτιδα
Η ιγμορίτιδα οφείλεται κυρίως σε :
– λοιμώξεις που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα
– αλλεργίες
– φλεγμονή των δοντιών της άνω γνάθου
– κοινό κρυολόγημα
– στραβό διάφραγμα
– ρινικοί πολύποδες
– κατάδυση σε μεγάλο βάθος χωρίς απόφραξη της μύτης
– κατάδυση σε μολυσμένα ύδατα, ή κολύμβηση σε μολυσμένες πισίνες
– Άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως πχ κυστική ίνωση

Ιγμορίτιδα : ποια είναι τα συμπτώματα
Συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να είναι τα εξής :
– ρινική συμφόρηση
– πυώδης ρινόρροια
– πονοκέφαλος
– πονόδοντος
– κακοσμία στόματος
– μειωμένη όσφρηση
– αίσθημα κόπωσης
– ναυτία
– πόνος στο αυτί
– αίσθηση βάρους στο πρόσωπο
– οίδημα στη μύτη και το μέτωπο

Ιγμορίτιδα: πως γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται εύκολα μέσω ενδοσκόπησης της μύτης με τη χρήση εύκαμπτου ή άκαμπτου ενδοσκοπίου. Πριν μερικά χρόνια η διάγνωση γινόταν με ακτινογραφίες στους παραρρίνιους κόλπους. Σήμερα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ίσως χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε αξονική τομογραφία ή σε υπερήχους μέσω των οποίων ο γιατρός είναι σε θέση να διακρίνει με ακρίβεια που έγκειται το πρόβλημα.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα
Αναλόγως με το πόσο σοβαρή χαρακτηρίζεται η ιγμορίτιδα, ο γιατρός θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία έτσι ώστε να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα όσο το δυνατό γρηγορότερα.
Εάν η ιγμορίτιδα είναι ιογενής, οφείλεται δηλαδή σε κάποιον ιό, τότε θα σας χορηγήσει αποσυμφορητικά, αντιφλεγμονώδη και ρινοπλύσεις. Επίσης οι εισπνοές ατμού καθώς και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενδυναμώνει τον οργανισμό σας με τις απαραίτητες βιταμίνες.
Εάν πρόκειται για μικροβιακή ιγμορίτιδα τότε είναι σημαντικό να αναγνωριστεί γρήγορα και να χορηγηθούν αντιβιοτικά καθώς και κάποια ρινικά σπρέι που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μύτης.
Στην περίπτωση της χρόνιας ιγμορίτιδας εάν η συντηρητική θεραπεία δεν δράσει ανακουφιστικά, τότε η χειρουργική επέμβαση θεωρείται απαραίτητη.
Χρόνια ιγμορίτιδα: η λύση της χειρουργικής επέμβασης
Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας πραγματοποιείται ενδοσκοπικά. Μέσω αυτής επιτυγχάνεται η διεύρυνση του στομίου του ιγμορείου με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται ομαλά ο αερισμός της κοιλότητάς του. Η ενδοσκοπική επέμβαση δίνει οριστική λύση στο κύριο πρόβλημα του ασθενή ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να διορθωθούν και άλλα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν όπως ευθειασμός ενός στραβού διαφράγματος ή αφαίρεση ρινικών πολυπόδων κτλ.
Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Ανάμεσα στα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται η απουσία τομών, η ταχύτατη ανάρρωση, η απουσία μετεγχειρητικού πόνου και η γρήγορη επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ιγμορίτιδα: τι είδους επιπλοκές είναι δυνατό να προκύψουν
Εάν η ιγμορίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές αν και σπάνιες επιπλοκές όπως :
– εγκεφαλικό απόστημα
– οστεομυελίτιδα στα οστά του κρανίου
– βλεννογονοκήλη
– μηνιγγίτιδα
– επέκταση της φλεγμονής στο μάτι με συνέπεια διπλωπία, ή και τύφλωση
Εξίσου σοβαρή επιπλοκή, η οποία αφορά κυρίως τα παιδιά, είναι η συσσώρευση εκκρίματος στα αυτιά. Στην περίπτωση που το έκκριμα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στα αυτιά χωρίς να αφαιρεθεί είναι πολύ πιθανό να προκληθεί βαρηκοΐα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κώφωση.

Ιγμορίτιδα : με ποιον τρόπο μπορούμε να προστατευτούμε
Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε οι οποίες είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της ιγμορίτιδας. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες :
– άμεση διακοπή του καπνίσματος
– ισορροπημένη διατροφή
– τακτική σωματική άσκηση
– χρήση αφυγραντήρα
– ανύψωση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου
– χρήση αποσυμφορητικών ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα
– κατανάλωση πολλών υγρών
– αποφυγή αλκοολούχων ποτών

Λίτος Πέτρος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγγος,
Κάτοχος Γερμανικού τίτλου ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας
Υμηττού 98, Παγκράτι
Τηλ.: 215 5055753
Κιν.: 6970 107107
E-mail: petros.litos@outlook.com
www.litos-orl.gr

Σχετικά με Yannis Pourlos