Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ

Η πλαστική μύτης, ή αλλιώς ρινοπλαστική, αποτελεί μια επεμβατική διαδικασία, ιδιαίτερα δημοφιλή ανά τον κόσμο. Πραγματοποιείται με σκοπό την αλλαγή του σχήματος της μύτης, αλλά και την αντιμετώπιση παθήσεων που εμποδίζουν τη λειτουργία της σωστής αναπνοής. Συνεπώς, η πλαστική μύτης είναι μια επέμβαση η οποία εξυπηρετεί τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα της μύτης.

H πλαστική μύτης στη σύγχρονη εποχή
Στη σύγχρονη εποχή, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αλλαγή κοινωνικών κατεστημένων, έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για την πλαστική μύτης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η πλαστική μύτης δεν αποτελεί πολυτέλεια, δηλαδή ένα προνόμιο για τους λίγους. Η αναβάθμιση της εμφάνισης μέσω μιας βελτιωμένης μύτης πλέον έχει απενοχοποιηθεί και συνιστά μια επιλογή η οποία δεν προϋποθέτει μια καριέρα μπροστά στην κάμερα, ούτε μεγάλο εισόδημα.
Η πλαστική μύτης, είτε για λειτουργικούς είτε για αισθητικούς λόγους, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όποιον το επιθυμεί, όποιο κι αν είναι το φύλο και η ηλικία του. Τη μόνη εξαίρεση αποτελούν φυσικά τα άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω. Σε αυτές τις ηλικίες, η ανάπτυξη δεν έχει φτάσει το τελικό της στάδιο, και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση για την περιοχή της μύτης.
Πρέπει, λοιπόν, να έχει αναπτυχθεί πλήρως το σπλαχνικό κρανίο ή αλλιώς το πρόσωπο και η ρινική κοιλότητα προτού προχωρήσουμε σε πλαστική μύτης (με εξαίρεση κάποιο λειτουργικό ζήτημα που απαιτεί άμεση επίλυση).
Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλαστική μύτης έχει καταστεί μια από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι ίσως η μοναδική επέμβαση η οποία λύνει εκτός από αισθητικά προβλήματα και λειτουργικές δυσμορφίες, πράγμα που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του υποψηφίου.
Πλαστική Μύτης – Σχεδιασμός πριν την επέμβαση
Πριν την επέμβαση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει λήψη ιατρικού ιστορικού από τον ασθενή. Στη συνέχεια, θα ελέγξει την υγεία της ρινικής κοιλότητας και μετέπειτα θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της επιθυμητής μύτης.
Συχνά, η πλαστική μύτης συνδυάζει τη διόρθωση του σχήματος της ρινός αλλά και την επίλυση παθήσεων όπως οι ρινικοί πολύποδες και το στραβό διάφραγμα. Ο ασθενής θα συζητήσει με τον γιατρό για τυχόν παθήσεις που επιβάλλεται να θεραπευτούν, ώστε μετέπειτα να πραγματοποιηθεί η αλλαγή της μορφής της μύτης. Θα ληφθούν φωτογραφίες από τέσσερις διαφορετικές γωνίες και θα υπολογιστούν οι αποστάσεις με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Ο κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικές ισορροπίες στο πρόσωπό του. Γι αυτό και δεν υπάρχει ένα καλούπι της «τέλειας μύτης». Σε ορισμένες περιπτώσεις η διόρθωση μπορεί να αφορά μόνο στο ακρορρίνιο, ενώ άλλοι επιθυμούν να αποδεσμευτούν από τον ύβο (καμπούρα) της μύτης τους.
Θα εκτιμηθεί επίσης το είδος πλαστικής που θα εφαρμοστεί. Η πλαστική μύτης διακρίνεται σε κλειστή και ανοιχτή. Η κλειστή εφαρμόζεται για επιφανειακές αλλαγές και είναι κυρίως αφαιρετική μέθοδος. Η ανοιχτή επιλέγεται συχνά σε επανεπεμβάσεις και διαμορφώνει σε βάθος το σχήμα, και συχνά χρησιμοποιεί μοσχεύματα χόνδρου για στήριξη.

Πλαστική Μύτης – Μετά την επέμβαση
Ο ασθενής μετα την επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, θα χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική για μια μέρα (παραπάνω, εφόσον είναι αναγκαίο ή το επιθυμεί). Την πρώτη μέρα, ο ειδικός Χειρουργός ΩΡΛ παρακολουθεί την πρόοδο του ασθενούς και την επομένη το πρωί δίνει εντολή για την εξαγωγή του από την κλινική. Η αναπνοή ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση παρουσιάζει αισθητή βελτίωση. Ο ασθενής θα εμφανίσει ελαφρύ οίδημα και εκχυμώσεις κάτω από τα μάτια, τα οποία ωστόσο υποχωρούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Περιστασιακά, αυτό αγχώνει τους ασθενείς. Στην πραγματικότητα αποτελεί φυσική αντίδραση του οργανισμού και είναι αναμενόμενο να συμβεί.
Παρότι οι συνήθεις μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως μόλυνση ή αιμορραγία, σπανίζουν στην πλαστική μύτης, είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του. Έτσι, θα επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ασφαλής διαδικασία επούλωσης της περιοχής.
Ο ασθενής θα επιστρέψει σπίτι του και ενδεχομένως να του χορηγηθούν αναλγητικά φάρμακα, για την καταπολέμηση του τοπικού πόνου, ο οποίος όμως είναι ιδιαίτερα σπάνιος μετά την επέμβαση. Για την προστασία της μύτης, ο ασθενής φορά ένα ρινικό νάρθηκα, ο οποίος έπειτα από μια εβδομάδα αφαιρείται από τον εξειδικευμένο ΩΡΛ στο χώρο του ιατρείου του.
Συνιστάται ιδιαίτερα προσεκτικός χειρισμός της μύτης της πρώτες εβδομάδες. Θα δοθούν ειδικές οδηγίες όπως το ήπιο βούρτσισμα των δοντιών ή η αποφυγή έντονων μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιούνται ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Οι κρύες κομπρέσες κάτω από τα μάτια μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του οιδήματος. Τις πρώτες 3 εβδομάδες ο ασθενής απαγορεύεται να επιδοθεί σε έντονη άσκηση, ώστε να μην ασκηθεί πίεση από την κυκλοφορία του αίματος.

Λίτος Πέτρος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγγος,
Κάτοχος Γερμανικού τίτλου ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας
Υμηττού 98, Παγκράτι
Τηλ.: 215 5055753
Κιν.: 6970 107107
E-mail: petros.litos@outlook.com
www.litos-orl.gr

Σχετικά με Yannis Pourlos