Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας & Ψυχοθεραπεία

sklyrinsi-psychotherapia1Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική πάθηση, χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Χαρακτηρίζεται κλινικά από συμπτώματα που δείχνουν πολλαπλές βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα αίτια της είναι ακόμα άγνωστα, και επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες παρά τους άντρες. Συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 20 και μέχρι τα 45, ενώ σπανιότερα εκδηλώνεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες από το αναφερθέν όριο.
Σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται μετά από έντονη στενοχώρια, ή ψυχοσωματικό stress και γι αυτό ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ψυχοσωματικό νόσημα, όπου η ψυχολογική διάθεση του ασθενή παίζει σημαντικό/ πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.
Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει σε κάθε περίπτωση τους ανθρώπους τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε σωματικό. Οι δυσκολίες με τις διαπροσωπικές σχέσεις,  το κοινωνικό περιβάλλον, οι αρνητικές σκέψεις,  και τα συναισθήματα, μπορούν να επιδεινωθούν κατά την σκλύρηνση, αλλά και να επιδεινώσουν και την πορεία της νόσου.
Ο συναισθηματικός κόσμος του ασθενή είναι αχανής και μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον και μπορεί να οδηγηθεί το άτομο σε κοινωνική απόσυρση.
Γι αυτό το λόγο, χρειάζονται συμβουλευτική – ψυχοθεραπευτική υποστήριξη,  όπου ο σύμβουλος μπορεί να κατανοήσει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους, ώστε να νιώσουν καλύτερα και να διώξουν τη λύπη και την έλλειψη ελπίδας. Οι Σύμβουλοι- Ψυχοθεραπευτές, μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα να βρουν το δικό τους τρόπο για να αλλάξουν τη ζωή τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε αλλαγές θετικές ή αρνητικές, να βελτιώσουν τρόπο σκέψη τους, τα συναισθήματά τους και τις κοινωνικές σχέσεις.
Είναι σημαντικό να δεχτούν τη συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε να μπορούν να αντιμετώπισουν ερωτήματα του τύπου:
• Δε ξέρω τι θα μου ξημερώσει
• Πως θα ξυπνήσω?
• Γιατί σε εμένα?
• Η αστάθεια με δυσκολεύει και φοβάμαι
• Νιώθω αδύναμος να αντιμετωπίσω τη ζωή μου, νιώθω άχρηστος
• Δε μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα εξαρτιόμουν από άλλους
• Έχασα τη δουλειά μου, έχασα τά πάντα. Κι αν με αφήσει και ο σύντροφός μου, τι θα κάνω?
• Οι φίλοι μου μήπως με λυπούνται? Αν δε με θέλουν με αυτό το πρόβλημα?
• Κουράστηκα με τη φαρμακευτική αγωγή, με τις ενέσεις, κλπ
• Μήπως φταίω εγώ γι αυτό που έπαθα?

και άλλα πολλά ερωτήματα…

sklyrinsi-psychotherapia4

Η διάγνωση της νόσου είναι φυσιολογικό να προκαλέσει αναστάτωση τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στην οικογένεια, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν συναισθήματα ενοχής, θυμού, ντροπής, απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά με τους γύρω μας, ώστε να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και τα συναισθήματά μας. Είναι μια καλή «ευκαιρία» ώστε να δούμε διαφορετικά τον τρόπο τη ζωή, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι μια «ευκαιρία» να μάθουμε να δεχόμαστε βοήθεια από τους άλλους και όχι να νιώθουμε υποχρεωμένοι, γιατί και εμείς το ίδιο θα κάναμε με μεγάλη ευχαριστήση και είναι σίγουρο ότι αναπτύσσουμε ικανότητες και δεξιότητες, όπου μπορούμε να «ανταποδώσουμε» ή καλύτερα να προσφέρουμε τη βοήθεια μας ή τη συμβουλή μας στους άλλους (ο καθένας με τον δικό του τρόπο). sklyrinsi-psychotherapia3
Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτούμε τη νόσο ως κομμάτι πλέον της ζωής μας, και ας της δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται ο καθένας μας για την αποδοχή. Μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητά μας, είτε περισσότερο είτε λιγότερο, όμως μπορούμε σκεφτόμενοι θετικά να βρούμε άλλους τρόπους,  ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε ποιοτικά.
Επαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας, τις προτεραιότητές μας, και μπορούμε να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας είτε επιλέγοντας διαφορετικό τρόπο, είτε μπορουμε να ξαναορίσουμε τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες μας, ώστε να είναι και πάλι μέρος της ζωής μας.
Η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει να εκφράσουμε όλα τα συναισθήματά μας και τους φόβους μας,  στην αρχή ίσως είναι αρνητικά, να τα επεξεργαστούμε, να τα αποδεχτούμε και στη συνέχεια να μας βοηθήσει να βρούμε ρεαλιστικούς τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών προβληματών μας, των βαθύτερων συναισθημάτων μας και την επικοινωνία με τον εαυτό μας και τους σημαντικούς άλλους.  Η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει στη συνεχή έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών του ατόμου, στην ενθάρρυνση και επιβράβευση, στην ενίσχυση της αποφασιστικότητας και στην ενδυνάμωση των θετικών χαρακτηριστικών του ατόμου, σε ότι μπορεί στην εκάστοτε δεδομένη στιγμή. Είναι σημαντικό να επικρεντρωνόμαστε στα θετικά και σε αυτά που μπορεί ο καθένας μας, και όχι να σκεφτόμαστε αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να κάνουμε, ή να σκεφτόμαστε με το «Αν» το οποίο μας «καταστρέφει» σιγά σιγά τη ζωής μας.

Η θετική σκέψη και η αισιόδοξη στάση μπορούν να μας προσφέρουν ποιοτική ζωή στη σκλύρηνση κατά πλάκας, ώστε να νιώθουμε ψυχικά ήρεμοι και να διατηρήσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Γεωργία Τριανταφύλλου
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Χαλανδρίου 14 & Σουλίου, Αγία Παρασκευή
Κιν.: 6932 409469
Email: info@psychotherapy-counselling.gr
www.psychotherapy-counselling.gr

Σχετικά με master