Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

traymatismos-dontion3Ο τραυματισμός των δοντιών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι (περιοδόντιο) είναι πολύ συχνός κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση καθώς και η διαχρονική παρακολούθηση των τραυματισμένων δοντιών εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή πρόγνωση αυτών.
Τραυματισμός νεογιλού δοντιού: Οι συχνότεροι τραυματισμοί στη νεογιλή οδοντοφυΐα αφορούν τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι (και εκδηλώνονται με κινητικότητα ή μετατόπιση του δοντιού) και σπανιότερα τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς (κατάγματα). Σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης νεογιλού δοντιού (ολικής δηλαδή απομάκρυνσής του από το φατνίο) δεν συστήνεται η επανατοποθέτησή του, απαραίτητη όμως είναι κατ’ αρχήν η επικοινωνία και στη συνέχεια η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο όπως και σε κάθε άλλο είδος τραυματισμού (εμβύθινση, μετατόπιση, κάταγμα). Ο παιδοδοντίατρος θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα του τραύματος, θα δώσει οδηγίες και θα ενημερώσει τους γονείς για τη πρόγνωση του δοντιού.

traymatismos-dontion1

Τραυματισμός μόνιμου δοντιού:
Οι συχνότεροι τραυματισμοί στη μόνιμη οδοντοφυΐα είναι τα κατάγματα του δοντιού και σπανιότερα τα κατάγματα ρίζας, η μετατόπιση, η εμβύθινση και η ολική εκγόμφωση. Σε κάθε περίπτωση η άμεση αντιμετώπιση από τον παιδοδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση του τραυματισμένου δοντιού είναι όμως καθοριστική σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης μόνιμου δοντιού. Σ΄αυτή την περίπτωση, το δόντι πρέπει αμέσως να πλυθεί προσεκτικά με νερό, να επανατοποθετηθεί στη θέση του ή (αν αυτό δεν είναι εφικτό) να τοποθετηθεί σε κρύο γάλα και να αναζητηθεί το συντομότερο παιδοδοντίατρος ή οδοντίατρος για την αντιμετώπισή του. Σε περίπτωση κατάγματος μόνιμου δοντιού, τοποθετούμε το σπασμένο κομμάτι σε νερό και πηγαίνουμε στον πλησιέστερο παιδοδοντίατρο ή οδοντίατρο.
Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από έναν οδοντικό τραυματισμό είναι πολλές, συχνότερη όμως είναι η νέκρωση του πολφού. Συμπτώματα της νέκρωσης είναι η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος. Κατά την αρχική εξέταση (αμέσως μετά τον τραυματισμό) ο παιδοδοντίατρος ή οδοντίατρος θα σας δώσει οδηγίες και-ανάλογα με το είδος του τραύματος- θα σας υποδείξει το χρόνο επανεξέτασης. Αυτό, σε συνδιασμό με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων ιστών θα εξασφαλίσει την καλύτερη πρόγνωση των δοντιών.
Για την πρόληψη του τραυματισμού των δοντιών, ιδιαίτερα στα παιδιά με έντονη αθλητική δραστηριότητα, συνιστάται η χρήση ειδικών ναρθήκων.

Ασκάρογλου Ελίνα
Λ. Σταμάτας 5Α & Σολωμού, Δροσιά
τηλ.: 210 8004978 – 210 8004979
Κιν.: 6945 800126
e-mail:  elaskaro@yahoo.gr

Σχετικά με master