Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο

paidodontiatros-episkepsi2Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Με αυτό τον τρόπο από νωρίς εδραιώνονται καλές συνήθειες και εξασφαλίζεται η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος και κυρίως της τερηδόνας που είναι πιθανόν να εμφανιστεί από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.
Η πρώτη επίσκεψη γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τη διαδικασία εξέτασης που είναι σύντομη. Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:
α) τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
β) τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
γ) την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
δ) τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας), πως και πότε πρέπει να διακόπτονται
ε) τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

Φροντίδα των νεογιλών δοντιών

Τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται από τότε που εμφανίζονται στο στόμα, στην αρχή με υγρή γάζα και μετά με οδοντόβουρτσα και ίχνος φθοριούχου οδοντόπαστας δύο φορές την ημέρα. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να γίνεται από τους γονείς γιατί τα παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη δεξιότητα.

Προστασία των δοντιών από την τερηδόνα

Εκτός από τη συχνή και σωστή στοματική υγιεινή, άλλοι τρόποι προστασίας των δοντιών από την τερηδόνα είναι το φθόριο σε διάφορες μορφές και σκευάσματα, η σωστή διατροφή και η κάλυψη οπών και σχισμών των δοντιών.
Το φθόριο είναι φυσικό στοιχείο που ενισχύει τη δομή των δοντιών με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή και να αναχαιτίζεται η προσβολή τους από την τερηδόνα. Η χρήση του είναι εντελώς ακίνδυνη εφ’ όσον τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης που θα δώσει ο παιδοδοντίατρος.paidodontiatros-episkepsi1

Τερηδόνα: η πιο συχνή παιδική ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο

Η τερηδόνα προκαλεί την προοδευτική καταστροφή των δοντιών και αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών στον κόσμο.
Η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική νόσος.  Τα μικρόβια που την προκαλούν μεταδίδονται στο παιδί μετά από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών του.  Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα από τη μητέρα, η οποία έχει συχνότερη επαφή μαζί του. Τα μικρόβια αυτά για να προκαλέσουν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης.  Η πιο γρήγορη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών από τερηδόνα παρουσιάζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.
Η αντιμετώπιση των βλαβών από τον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, γιατί η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών.  Ο κίνδυνος προσβολής από την τερηδόνα εξακολουθεί να είναι μεγάλος και για τα μόνιμα δόντια σε άτομα με διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και με κακή στοματική υγιεινή, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 17 ετών.
Οι περιοδικές επισκέψεις, η συχνότητα των οποίων καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, βοηθούν τον παιδοδοντίατρο να εντοπίσει έγκαιρα τις βλάβες της τερηδόνας και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ασκάρογλου Ελίνα
Λ. Σταμάτας 5Α & Σολωμού, Δροσιά
τηλ.: 210 8004978 – 210 8004979
Κιν.: 6945 800126
e-mail:  elaskaro@yahoo.gr

Σχετικά με master