Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς η παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ευνοούν την φθορά των γονάτων.
Κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος οι φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται με ένα εμφύτευμα (ή πρόσθεση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπραΰνεται ο πόνος και να αυξάνεται η κινητικότητα του γόνατος. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές, καθημερινές δραστηριότητές του.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος παραδοσιακά γινόταν με μία μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο του γόνατος, η οποία επέτρεπε στον χειρουργό να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά της άρθρωσης.
Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να γίνεται ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος. Κατ’ αυτήν ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια πολύ μικρότερη τομή και μια διαφορετική, λιγότερο επεμβατική τεχνική για να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση, με στόχο να ελαττωθεί ο μετεγχειρητικός πόνος και να επιταχυνθεί η ανάρρωση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος δεν εκτελείται από κάποιο ρομποτικό βραχίονα που κινείται μόνος του, αλλά από τον ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος κατευθύνει τον ρομποτικό βραχίονα καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Πότε συνιστάται εγχείρηση
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο χειρουργός θα συστήσει χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση του γόνατος. Οι άνθρωποι που ωφελούνται από την ολική αρθροπλαστική γόνατος συνήθως έχουν:
* Έντονο πόνο στο γόνατο ή δυσκαμψία που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως τη βάδιση, την ανάβαση μιας σκάλας, το κάθισμα και την έγερση από μία καρέκλα. Μπορεί να δυσκολεύονται να διασχίσουν βαδίζοντας περισσότερα από ένα-δύο οικοδομικά τετράγωνα και μπορεί να χρειάζονται μπαστούνι για να τα καταφέρουν.
* Μέτριο έως σοβαρό πόνο στο γόνατο όταν αναπαύονται τη μέρα ή τη νύχτα
* Χρόνια φλεγμονή και διόγκωση στο γόνατο, που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση ή τα φάρμακα.
* Παραμόρφωση του γόνατος (το γόνατο παρουσιάζει κλίση προς τα μέσα ή προς τα έξω).
* Αποτυχία βελτίωσης των συμπτωμάτων με άλλες θεραπείες, όπως λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενέσεις κορτιζόνης, εγχύσεις ειδικών ουσιών, φυσικοθεραπεία ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.
Υποψήφιοι για εγχείρηση
Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Η σύσταση για εγχείρηση βασίζεται στον πόνο και την αναπηρία του ασθενούς και όχι στην ηλικία ή τα κιλά του. Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς που χειρουργούνται έχουν ηλικία 50 έως 80 ετών. Αυτό όμως είναι λογικό, δεδομένου ότι μία από τις κυριότερες ενδείξεις της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα που προσβάλλει κυρίως τα μεγάλης ηλικίας άτομα.
Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος έχει τις ίδιες ενδείξεις και έχει εκτελεστεί με επιτυχία σε άτομα κάθε ηλικίας, από εφήβους με νεανική αρθρίτιδα έως ηλικιωμένους με οστεοαρθρίτιδα.
Ωστόσο κατάλληλοι υποψήφιοι για την ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος είναι άτομα νεότερα, πιο αδύνατα και με καλύτερη γενική κατάσταση υγείας, απ’ ό,τι στην κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος. Επιπλέον, οι ασθενείς πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης που θα απαιτηθεί μετά το χειρουργείο.
Αντιθέτως, η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι λιγότερο κατάλληλη για τους παχύσαρκους ανθρώπους και για όσους έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στα γόνατα.
Μπορεί επίσης να είναι λιγότερο κατάλληλη σε περιπτώσεις σοβαρής παραμόρφωσης του γόνατος, αλλά και για τα ιδιαίτερα μυώδη άτομα και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση της χειρουργικής τομής.
Όλ’ αυτά συνεκτιμώνται από τον χειρουργό, όταν συζητά με τον ασθενή του για το είδος της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος που θα του συστήσει.
Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος
Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας της Ορθοπεδικής Χειρουργικής και φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Στα οφέλη της ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος συμπεριλαμβάνονται λιγότερες βλάβες στους μαλακούς ιστούς (σύνδεσμοι, μυς) της άρθρωσης του γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάρρωση και να είναι λιγότερο επώδυνη. Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει πιο γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητές του.
Τα υπάρχοντα δεδομένα από μεγάλες διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι από άποψη μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας, η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος δεν διαφέρει από την παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Ωστόσο η ρομποτική επέμβαση γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτρέπει:
* Την καλύτερη τοποθέτηση του εμφυτεύματος, με αποτέλεσμα πιο φυσική αίσθηση μετά την εγχείρηση
* Μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού των σύστοιχων ιστών.
* Μικρότερες τομές, που επουλώνονται πιο γρήγορα και επιτρέπουν μικρότερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και λιγότερο πόνο.
* Καλύτερη μακροχρόνια λειτουργικότητα.
Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να έχει επιπλοκές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τραυματισμοί των νεύρων και των αρτηριών, προβλήματα με την επούλωση των χειρουργικών τομών, μολύνσεις του χειρουργικού τραύματος και λάθη κατά την τοποθέτηση της τεχνητής πρόθεσης.
Οι κίνδυνοι αυτοί περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό όταν εκτελούν την επέμβαση καλά εκπαιδευμένοι και με μεγάλη εμπειρία ορθοπεδικοί χειρουργοί.
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-knee-replacement/
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/minimally-invasive-total-knee-replacement/
https://www.uwhealth.org/knee-surgery-rehabilitation/robotic-assisted-total-knee-replacement/49421
https://www.robotichipandkneereplacement.com/robotic-knee-replacement-paul-jacob-do.html
Τσούκας Φώτης
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών (MIS)
Αρθροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής
Τηλ.: 6944 462727
E-mail: tsoukasf@yahoo.gr
www.robo-orthopedics.gr