«Όλα τα μικρόβια είναι επικίνδυνα και επιβλαβή»
Η αλήθεια είναι ότι τα μικρόβια είναι πολύ παρεξηγημένα παρότι όπως όλα τα στοιχεία της φύσης έχουν το μοναδικό τους ρόλο σε αυτόν τον κόσμο. Όσοι φρίττετε στην ιδέα των μικροβίων, πρέπει να το πάρετε απόφαση: τα μικρόβια είναι άπειρα και είναι παντού? είναι όμως ως επί των πλείστων αβλαβή. Από τα εκατομμύρια μικροβίων που υπάρχουν παντού στο περιβάλλον, ελάχιστα είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Αντ’αυτού προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες όπως είναι η αποδόμηση και ανακύκλωση οργανικών ουσιών κάτι που σημαίνει πως χάρη στα μικρόβια ανακυκλώνεται ό,τι πεθαίνει στη φύση και όχι μόνο…Και φυσικά ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τις δυνατότητές τους, από την ανακάλυψη της πενικιλλίνης ως την παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων με τη λεγόμενη γενετική μηχανική και το βιολογικό καθαρισμό ρυπαρών υδάτων…Όμως αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι ότι πολλά μικρόβια αποικίζουν το σώμα μας (η λεγόμενη «φυσιολογική χλωρίδα» του οργανισμού), μια συγκατοίκηση που όχι μόνο δε μας βλάπτει, αλλά είναι και απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας? γιατί νομίζετε ότι παθαίνουμε διάρροια ή κολπίτιδα από τα αντιβιοτικά; Γιατί απλούστατα εξουδετερώνονται και κάποια…καλά μικρόβια της χλωρίδας που μας προστατεύουν από την υπερανάπτυξη λιγότερο καλών μικροβίων ή που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία π.χ του εντέρου!
Ασφαλώς όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν και μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη, ωστόσο υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις για αυτό, οι περισσότερες εκ των οποίων πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα: πρέπει το μικρόβιο να είναι παθογόνο για τον άνθρωπο, να είναι σε ικανή ποσότητα να προκαλέσει λοίμωξη, να πολλαπλασιαστεί σε σημείο όπου δε θα έπρεπε να είναι (π.χ τα μικρόβια του στόματος και της μύτης να προκαλέσουν λοίμωξη του αναπνευστικού που κανονικά είναι στείρο δηλαδή δεν έχει καθόλου μικρόβια) και να ξεφύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας…σωστός άθλος δηλαδή!
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να ζούμε με το φόβο των μικροβίων, αποστειρώνοντας με ειδικά καθαριστικά το σπίτι μας, τρομάζοντας που τα παιδιά μας κυλιούνται στο πάτωμα ή στο χώμα για να παίξουν, σιχαίνοντας να φάμε από το πιάτο του διπλανού κλπ. Τα μέτρα για να αποφύγουμε μικροβιακές λοιμώξεις στο οικιακό περιβάλλον (τα νοσοκομεία είναι μια άλλη ιστορία που δεν θα αναλύσουμε εδώ) αφορούν κυρίως τη σωστή φύλαξη και επεξεργασία των τροφίμων, το πλύσιμο των χεριών με νερό και απλό σαπούνι μετά την τουαλέτα και πριν το γεύμα και την τρόπον τινά απομόνωση κάποιου μέλους της οικογένειας που έχει λοίμωξη, τουλάχιστον από άλλα μέλη που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως βρέφη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι. Κατά τα άλλα…βρωμιστείτε άφοβα!
Κατόγλου Αθηνά
Λεωφόρος Μαραθώνος 7
14572 Δροσιά
Τηλ.: 211 2106587
Κιν: 695 999 0383
Email: athkatog@gmail.com