Από ποια ηλικία και έπειτα πρέπει ένας άντρας να ελέγχει τον προστάτη του;
Η γενική σύσταση είναι όλοι οι άντρες από την ηλικία των 50 ετών και σε ετήσια βάση θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο με δακτυλική εξέταση του προστάτη αδένα και με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA, ουσία που παράγει ο προστάτης) σε εξετάσεις αίματος. Όταν όμως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (ιδιαίτερα πρώτου βαθμού συγγενείς) με καρκίνο προστάτου, ο έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία και συγκεκριμένα από την ηλικία των 40 ετών.
Ποιες οι παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν τον προστάτη και κατά πόσο είναι επικίνδυνες;
Οι κυριότερες παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν τον προστάτη αδένα είναι η φλεγμονή (οξεία, χρόνια προστατίτιδα), η καλοήθης υπερπλασία (διόγκωση του προστάτη) και ο καρκίνος του προστάτη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που υποκρύπτουν πάθηση του προστάτη είναι δυσκολία ή πόνος κατά την ούρηση, συχνοουρία, νυκτουρία, δυσκολία συγκράτησης των ούρων, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα. Όπως και σε όλες τις παθήσεις, έτσι και με τον προστάτη αδένα μια παραμελημένη κατάσταση μπορεί να είναι και σοβαρή, για αυτό καλό θα είναι να ζητάμε πάντα βοήθεια από τον Ουρολόγο μας.
Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;
O καρκίνος του προστάτη, στα αρχικά του στάδια δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και μέτρηση της τιμής του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, που μπορεί να θέσουν την υποψία για κακοήθεια, ενώ την τελική επιβεβαίωση θα τη θέσει η βιοψία του προστάτη αδένα. Όταν ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει γενικά αποφρακτικά συμπτώματα στην ούρηση, ενώ σε προχωρημένα στάδια καρκίνου του προστάτη, μπορεί τα συμπτώματα να είναι από μεταστάσεις, κυρίως άλγος στα οστά.
Μπορεί να γίνει πρόληψη του καρκίνου του προστάτη;
Ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να αποφευχθεί ή να προληφθεί. Υπάρχουν όμως γενικά μέτρα που μπορούν να περιορίσουν ή να μειώσουν την ταχύτητα ανάπτυξης της νόσου. Η υγιεινή διατροφή (αποφυγή λιπαρών τροφών, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών) και η τακτική σωματική άσκηση ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μπορεί να μειώσουν γενικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Φλιάτουρας Γ. Χρήστος
Χειρουργός Ουρολόγος
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Τίτλου Ουρολογίας FEBU
Ειδικευθείς στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας»
Λ. Φυλής 185, Καματερό
τηλ.: 210 2323823
κιν.: 6948 184073