Ακόμα και με το κατάλληλο βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και τον συχνό οδοντιατρικό έλεγχο μπορεί να έχετε προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα. Πονόδοντος, αίσθηση βάρους, πόνος στο δάγκωμα, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό, οίδημα (πρίξιμο) στο στόμα ή στο πρόσωπο είναι μερικά από τα σημάδια για πιθανό οδοντιατρικό πρόβλημα. Διαβάστε για τα κοινά οδοντιατρικά συμπτώματα, ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις για τον πονόδοντο.
Δόντι με απόστημα
Απόστημα είναι μία επώδυνη λοίμωξη της ρίζας ή/και των ούλων του δοντιού. Συμβαίνει όταν ο πολφός (ο ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού) φλεγμαίνει και έχει μολυνθεί.
Πονόδοντος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του αποστήματος, αλλά ωστόσο μπορεί να πονάτε κατά τη μάσηση, να έχετε οίδημα (πρήξιμο) στα ούλα ή άλλα γενικά συμπτώματα (πυρετός, κακουχία κλπ). Αν έχετε συνεχόμενο πόνο ή υποπτεύεστε απόστημα δείτε έναν Ενδοδοντολόγο, ο οποίος εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση αποστήματος.
Ένα οδοντοφατνιακό απόστημα αντιμετωπίζεται συνήθως με απονεύρωση. Ο Ενδοδοντολόγος θα απομακρύνει τον άρρωστο ή μολυσμένο πολφό, θα απολυμάνει, θα επεξεργαστεί και θα εμφράξει το εσωτερικό του δοντιού και τελικά θα τοποθετήσει ένα προσωρινό σφράγισμα στο δόντι. Μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης, θα επιστρέψετε στον οδοντίατρο σας, ο οποίος θα βάλει στεφάνη ή άλλη αποκατάσταση στο δόντι για να το προστατέψει και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητά του.
Πονόδοντος
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν πόνο στο δόντι όπως τερηδόνα, τραύμα ή μόλυνση. Αν έχετε πόνο σε δόντι, διαβάστε για να μάθετε τα συμπτώματα, τις πιθανές αιτίες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Αν έχετε συνεχόμενο πόνο ή δυσανεξία, επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο σας ή τον Ενδοδοντολόγο σας.
Σύμπτωμα: Ευαισθησία στο ζεστό, στο κρύο ή στο γλυκό.
Πιθανό πρόβλημα: Αν η ενόχληση διαρκεί στιγμιαία, η ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα φαγητά σε γενικές γραμμές δεν είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος. Η ευαισθησία συνήθως οφείλεται σε μικρή τερηδόνα, χαλαρή έμφραξη ή σε ελάχιστη υποχώρηση των ούλων (υφίζηση) η οποία εκθέτει μικρές περιοχές της επιφάνειας της ρίζας του δοντιού στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Τί να κάνετε: Δοκιμάστε οδοντόκρεμες που απευθύνονται για ευαίσθητα δόντια. Βουρτσίστε με μία μαλακή οδοντόβουρτσα με κατακόρυφες κινήσεις (πάνω- κάτω). Πλάγιες κινήσεις φθείρουν εκτεθειμένες επιφάνειες ρίζας, Αν η ευαισθησία επιμείνει μετά από μερικές μέρες, δείτε τον οδοντίατρο σας.
Σύμπτωμα: Ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο μετά από οδοντιατρική θεραπεία.
Πιθανό πρόβλημα: Η οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον πολφό στο εσωτερικό του δοντιού προκαλώντας προσωρινή ευαισθησία.
Τί να κάνετε: Περιμένετε για δύο με τέσσερις εβδομάδες. Αν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει, δείτε τον Ενδοδοντολόγο σας.
Σύμπτωμα: Οξύς πόνος μετά τη μάσηση.
Πιθανό πρόβλημα: Είναι αρκετές οι πιθανές αιτίες που προκαλούν αυτόν τον τύπο πόνου, όπως τερηδόνα, χαλαρή έμφραξη ή ρωγμή στο δόντι. Επίσης μπορεί να υπάρχει βλάβη στον πολφό (φλεγμονή ή μόλυνση) στο εσωτερικό του δοντιού.
Τί να κάνετε: Επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση. Αν το πρόβλημα είναι είναι βλάβη στον πολφό, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε Ενδοδοντολόγο. Ο Ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που έχει εξειδικευτεί στις επεμβάσεις που αφορούν το εσωτερικό του δοντιού. Ο ενδοδοντολόγος σας θα προβεί σε επέμβαση που σκοπό έχει να απομακρύνει τον πολφό που έχει υποστεί μη αντιστρεπτή βλάβη, να απολυμάνει και να σφραγίσει ερμητικά το χώρο στο εσωτερικό του δοντιού. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
Σύμπτωμα: Πόνος εκλυόμενος από κρύο ή ζεστό ή γλυκό που διαρκεί πάνω από 30 δευτερόλεπτα.
Πιθανό πρόβλημα: Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ο πολφός του δοντιού έχει υποστεί μη αντιστρεπτή βλάβη από βαθιά τερηδόνα ή τραυματική κάκωση.
Τί να κάνετε: Επισκεφτείτε τον Ενδοδοντολόγο για να σώσετε το δόντι κάνοντας απονεύρωση.
Σύμπτωμα: Συνεχόμενος και έντονος πόνος, αίσθηση πίεσης, οίδημα (πρήξιμο) στα ούλα και ευαισθησία στο άγγιγμα.
Πιθανό πρόβλημα: Το δόντι μάλλον έχει απόστημα και προκαλεί λοίμωξη και στους περιβάλλοντες ιστούς (ούλα και κόκκαλο).
Τί να κάνετε: Δείτε τον ενδοδοντολόγο σας για αξιολόγηση και θεραπεία ώστε να σας ανακουφίσει από τον πόνο και να σώσει το δόντι. Πάρτε ήπια παυσίπονα μέχρι να δείτε τον ενδοδοντολόγο.
Σύμπτωμα: Αμβλύς πόνος και πίεση στα δόντια, τη γνάθο, τους μασητήρες μύες, το πρόσωπο με επέκταση στον αυχένα. Πιθανά συμπτώματα πονοκεφάλων.
Πιθανή αιτία: Το τρίξιμο (σφίξιμο) των δοντιών, μία κατάσταση γνωστή ως βρυγμό, μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους πόνο. Επιπλέον, πόνος προερχόμενος από το ιγμόρειο πολλές φορές αντανακλά στο πρόσωπο και στα δόντια.
Τί να κάνετε: Για τον βρυγμό, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας. Για τον πόνο στο ιγμόρειο πάρτε ήπια παυσίπονα. Αν ο πόνος είναι χρόνιος και έντονος συμβουλευτείτε τον ενδοδοντολόγο σας ή ΩΡΛ για εκτίμηση.
Χαρίσης Ε. Αλέξιος, DDS, CAGS ENDO
Ενδοδοντολόγος
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι
τηλ.: 210 3643372
Email: aponevrosi@hotmail.com
www.aponevrosi.com