Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στις γυναίκες, το οποίο χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία των ορμονών και συσσώρευση πολλών κύστεων, περιφερειακά της ωοθήκης. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των ανδρικών ορμονών, ανωορρηκτικός κύκλος κι άλλες ορμονικές διαταραχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η γυναίκα;
Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζει η γυναίκα είναι τα ακόλουθα:
– Η ακανόνιστη έμμηνος ρύση ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις η απουσία της
– Η ακανόνιστη ωορρηξία ή ακόμα κι η απουσία της
– Η έντονη και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα και στο πρόσωπο
– Η ακμή
– Προβλήματα στο μεταβολισμό, όπως υψηλό βάρος, απότομη αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλεια του
– Ο σακχαρώδης διαβήτης
– Η αυξημένη χοληστερόλη και η αρτηριακή υπέρταση
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, ότι τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα που συχνά δε γίνονται αντιληπτά κι άλλες έχουν μεγαλύτερο πλήθος συμπτωμάτων και σε πιο έντονη μορφή.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών;
Για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση του συνδρόμου, ο ιατρός θα πρέπει να βασιστεί στα λεγόμενα «κριτήρια του Rotterdam». Πιο συγκεκριμένα, για να πραγματοποιηθεί η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον 2 από τα 3 παρακάτω κριτήρια:
-Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων
– Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
– Ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες
Ωστόσο, ο γυναικολόγος θα λάβει υπόψιν κι άλλη, ενδεχομένως, συμπτωματολογία που παρουσιάζει η ασθενής. Όπως, για παράδειγμα η ακμή, η αύξηση της τριχοφυΐας κι η αύξηση του σωματικού βάρους.
Η διάγνωση για τα επίπεδα των ανδρογόνων, πραγματοποιείται μέσω των ορμονολογικών εξετάσεων.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών διαταράσσει το φυσιολογικό κύκλο της εμμήνου ρύσεως, συνεπώς η γυναίκα οδηγείται στο να δυσκολεύεται να μείνει έγκυος. Ο γυναικολόγος, σε πρώτο χρόνο, θα συστήσει την αλλαγή του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, την απώλεια βάρους, την υγιεινή διατροφή και την αερόβια άσκηση.
Ωστόσο, για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ο ιατρός θα συστήσει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών με χαμηλή δόση οιστρογόνων, έχοντας ως στόχο να επανέλθει ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μπορεί μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να μείνει έγκυος;
Θα ήταν σημαντικό να διευκρινιστεί ότι μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλλάβει. Η διαδικασία της σύλληψης, ωστόσο, είναι δυσκολότερη, καθώς η γυναίκα δεν έχει κάθε μήνα ωορρηξία. Το σύνδρομο αυτό, τις περισσότερες φορές, αποτελεί πρόβλημα στις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες μέσω προγράμματος. Ωστόσο, και σ’αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ωορρηξία μέσω φαρμακευτικής μεθόδου.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών, επικοινωνήστε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Σαρρή Ιωάννη, που με σεβασμό και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα σας.

Dr. Ιωάννης Σαρρής, MD, MSc
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Αγ. Ιωάννου 8, 15342 ,Αγία Παρασκευή
Αθανασίου Διακου 17Α, 35200, Αταλάντη
τηλ.: 210 25 15 235
κιν.: 697 21 56 851
e-mail: sarrisobstetric@gmail.com
www.sarrisioannis.gr

Σχετικά με Yannis Pourlos