Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί για μια πρωτοποριακή ενέσιμη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.
Πρόκειται για έναν καινούργιο κλάδο της Ιατρικής τον αποκαλούμενο “orthobiologics” ο οποίος αποτελεί μια καινοτόμο και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην αναγέννηση των ιστών.
Οι αυξητικοί παράγοντες (growth, Factors) είναι υπεύθυνοι ρυθμιστές της επούλωσης και προωθούν την επανεπιθηλίωση, την αγγειογένεση και τις διεργασίες αναδιαμόρφωσης των ιστών. Πρόκειται περί ασφαλούς θεραπείας χωρίς πρόσμιξη ετερόλογων, ξένων ή αλλεργιογόνων παραγόντων.
Η διαδικασία έχει ως ακολούθως:
Αφού ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος 20-60cc από τον ίδιο τον ασθενή (όπως σε μια τυπική εξέταση αίματος), τοποθετείται σε ένα ειδικό δοχείο και υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια.
Έπειτα τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο (DNA activator) ,ωστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (αποκοκκίωση) (IGF1, FGF, VEGF, TGF-4, PDFG).
Στη συνέχεια πραγματοποιείται έγχυση υπο την καθοδήγηση υπερήχου για την επίτευξη απόλυτης στόχευσης της υπό θεραπείας περιοχής.
Οι αυξητικοί παράγοντες πολλαπλασιάζονται στην περιοχή έγχυσης και στην αρχή μπορεί να υπάρχει ένας τοπικοέ ερεθισμός και πόνος που διαρκεί το πολύ δύο εβδομάδες. Τα θετικά αποτελέσματα μεγιστοποιούνται σε 4 έως 6 εβδομάδες.
Εκεί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια δεύτερη ή και τρίτη έγχυση, ανάλογα την εντόπιση, το είδος της βλάβης και την χρονιότητα.
Οι θεραπευτικές ενδείξεις της εγχύσεως PRP είναι αρκετές με την αποτελεσματικότητά της να ποικίλει.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα περιλαμβάνουν την περιοχή του σώματος που έχει τραυματιστεί, η συνολική υγεία του ασθενούς και το εάν η βλάβη είναι οξεία ή χρόνια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το PRP είναι αποτελεσματικότερο στις χρόνιες τενοντίτιδες κυρίως στην έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow), τενοντίτιδα και μερική ρήξη του στροφικού πετάλου, τενοντίτιδα δικεφάλου, τροχαντηρίτιδα, σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας, σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, τενοντίτιδα επιγονατιδικού (jumper’s knee), τενοντίτιδα Αχιλλείου, πελματιαία απονευρωσίτιδα. Πολλοί διάσημοι αθλητές έχοντας τα παραπάνω προβλήματα έχουν θεραπευτεί με PRP, αποφεύγοντας τις τυπικές θεραπείες όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση και η επάνοδος στις δραστηριότητές τους είναι πολύ πιο γρήγορη.
Σε οξείες κακώσεις μυών συνδέσμων και τενόντων η θεραπεία PRP βελτιώνει και επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης. Όσον αφορά τις αρθρίτιδες ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής ώμου ακρωμοκλειδικής πηχεοκαρπικής και άκρας χειρός, οι μέχρι τώρα μελέτες συγκλίνουν στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αλλά μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου.
Εκτός από την διαδερμική έγχυση, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια χρησιμοποιείται σε ζελατινώδη μορφή κατά την διάρκεια Ορθοπαιδικών χειρουργείων όπως συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού (ACL), συρραφή μηνίσκων, Οστεοσύνθεση καταγμάτων για την ενίσχυση των προθέσεων και την επούλωση των ιστών.
Σύμφωνα με τη διαθνή βιβλιογραφία τα αποτελέσματα δείχνουν να είναι από φτωχά μέχρι ελάχιστα για τέτοιου είδους εφαρμογές.
Οι αντενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου είναι η χημειοθεραπεία, αιματολογικά νοσήματα (θρομβοκυττοπενία κ.α.) αντιπηκτική θεραπεία, τοπική μόλυνση, βαριά αυτοάνοσα νοσήματα, κύηση, γαλουχία, χρόνια ηπατικά νοσήματα.
Αν και η έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται ακόμη πολλές “research studies” για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε όλο το φάσμα των Ορθοπαιδικών παθήσεων στις οποίες αρχίζει δειλά – δειλά να εφαρμόζεται.
Παπαγγελή Ευαγγελία
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Γ. Σισίνη 19, Αθήνα
Τηλ.: 216 8001218
Κιν.: 6942 057204
Email: drpapaggeli@gmail.com