Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Τι είναι η Αρθροσκόπηση Ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου.
Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει στον εξειδικευμένο χειρουργό να δει στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσει και να θεραπεύσει τα προβλήματα του ώμου, αναίμακτα και χωρίς νοσηλεία του ασθενούς.

Ανατομία Ώμου
Ο ώμος είναι μία πολύπλοκη άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Σχηματίζεται από τη συνένωση τριών οστών:
– Την κλείδα, οστό που παρουσιάζει διπλή κύρτωση σαν S και συνδέει το άνω άκρο με τον κορμό.
– Την ωμοπλάτη, επίπεδο, τριγωνικό οστό που παρέχει περιοχές πρόσφυσης για τους μυς της πλάτης και του τραχήλου.
– Το βραχιόνιο οστό με σφαιρική κεφαλή για την άρθρωση με την ωμογλήνη της ωμοπλάτης.

Διαθέτει επίσης περιοχές πρόσφυσης για τους μύες του άνω άκρου και περιλαμβάνει τις ακόλουθες τέσσερις αρθρώσεις:
– Γληνοβραχιόνιο: βραχιονίο με ωμογλήνη της ωμοπλάτης
– Ακρωμιοκλειδική: ωμοπλάτη με κλείδα
– Κλειδοστερινική: κλείδα με στέρνο
– Θωρακοωμοπλατιαία: θωρακικός κλωβός και ωμοπλάτη, η οποία δεν αποτελεί πραγματική άρθρωση
Η κινητικότητα και σταθεροποίηση της ωμικής ζώνης απαιτεί τη συνδυασμένη λειτουργία και των τεσσάρων αυτών αρθρώσεων, προκειμένου να υπάρξει φυσιολογική κίνηση.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:
– Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου
– Ρήξη συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή αστάθεια
– Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
– Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
– Σύνδρομο πρόσκρουσης
– Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
– Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
– Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
– Παρουσία αρθρίτιδας και ξένων σωμάτων
– Φλεγμονή του υμένα του ώμου σε αρθρίτιδες
– Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Πώς Πραγματοποιείται η Αρθροσκόπηση Ώμου
Ο ασθενής μετά την αναισθησία τοποθετείται στη χειρουργική τράπεζα σε πλάγια ή καθιστική θέση. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή μήκους 5 mm στην οπίσθια περιοχή του ώμου δια της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα εντός της άρθρωσης. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ δια του οποίου ο χειρουργός παρατηρεί ό,τι συμβαίνει στην άρθρωση. Εντός της αρθρικής κοιλότητας εγχύεται με ειδική αντλία φυσιολογικός ορός, ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Με την ειδική κάμερα εξετάζεται ολόκληρη η άρθρωση και διαπιστώνονται βλάβες στους συνδέσμους, τους τένοντες και τον αρθρικό χόνδρο. Εάν είναι αναγκαία η πραγματοποίηση αρθροσκοπικής επέμβασης διανοίγονται 2 ή ακόμα δερματικές οπές μήκους επίσης 5 mm δια των οποίων εισάγονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση.
Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και ειδικό σύστημα ακινητοποίησης. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.
Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

Πόσο Διαρκεί η Αρθροσκόπηση Ώμου
Ο χρόνος που απαιτείται για τη διενέργεια μίας αρθροσκόπησης ώμου εξαρτάται από τη βαρύτητα και τη χρονιότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζεται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί μεταξύ 60 λεπτά και σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 120 λεπτά. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για τη προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς και την ανάνηψή του μετά το πέρας της επέμβασης, ανεβάζει το χρόνο παραμονής του ασθενούς στο χώρο των χειρουργείων στις 2-3 ώρες.

Τι Είδους Αναισθησία θα Λάβω
H αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας. Με την εφαρμογή της λαρυγγικής μάσκας, χρησιμοποιούμε ένα νέο είδος «ελαφριάς» γενικής αναισθησίας, όπου ο ασθενής «κοιμάται», αλλά αναπνέει μόνος του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.Με τις παλαιότερες μεθόδους γενικής αναισθησίας χορηγούνται κατασταλτικά του νευρικού συστήματος και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Ο ασθενής διασωληνώνεται, αναστέλλεται η δική του αναπνοή και ο αερισμός του γίνεται με μηχάνημα, τον αναπνευστήρα.
Αντίθετα, με τη μέθοδο της λαρυγγικής μάσκας ο ασθενής διατηρεί τη δική του αναπνοή και εισπνέει ένα αναισθητικό αέριο, το οποίο όταν διακοπεί, κατά το τέλος της επέμβασης, «ξυπνάει» αμέσως, με άριστο επίπεδο συνείδησης και πνευματικής διαύγειας, χωρίς τις παρενέργειες της γενικής αναισθησίας.
Με τη μέθοδο της περιοχικής αναισθησίας όταν ο ασθενής κοιμάται εγχύεται τοπικό αναισθητικό φάρμακο στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του ώμου που χειρουργείται. Έτσι εξασφαλίζεται απόλυτη αναλγησία, τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και για διάστημα 12-24 ωρών μετεγχειρητικά.
Η ανεύρεση της σωστής θέσης έγχυσης του φαρμάκου και η εξασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των νεύρων γίνεται με τη χρήση μίας ειδικής συσκευής του νευροδιεγέρτη που μας πληροφορεί σχετικά με τη θέση των νεύρων, έτσι ώστε να τα προφυλάξουμε.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αναισθησίας και αναλγησίας είναι ιδιαίτερα επιτυχής και ικανοποιεί πλήρως σχεδόν όλους τους ασθενείς, που αξιολογούν το σύνολο της χειρουργικής τους εμπειρίας ως ιδιαίτερα θετικό.
Θα Πονέσω Μετά το Χειρουργείο;
Μετά την επέμβαση ο ώμος ή και ολόκληρο το άνω άκρο είναι μουδιασμένα και ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται καθόλου πόνο. Αυτό οφείλεται στην περιοχική αναισθησία που έχει γίνει στο χειρουργείο.
Ο ορός αφαιρείται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί και να σιτιστεί αμέσως μετά το χειρουργείο χωρίς εμετούς και ζαλάδες.
Μετεγχειρητικά χορηγούνται μόνο ήπια παυσίπονα (δισκία Voltaren και Depon), ώστε να εξαλειφθεί σχεδόν ο πόνος μετά την πάροδο της περιοχικής αναισθησίας.
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις και εάν η επέμβαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επώδυνη τοποθετείται στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του άνω άκρου ένα λεπτό σωληνάκι πάχους 1 mm, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ειδική φιάλη με τοπικό αναισθητικό που χορηγείται συνεχώς σε πολύ μικρή δόση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αναλγησία για διάστημα 48 ωρών.

Κίνδυνοι Αρθροσκόπησης Ώμου
Οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχει θεωρητικά κάποιους κινδύνους. Ο κίνδυνος μετά από αρθροσκόπηση του ώμου είναι πολύ μικρός και οι πιθανές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.Πρακτικά όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Το συνηθέστερο μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών με το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης (φυσικοθεραπείας).

Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση
Η διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει αντιμετωπιστεί και από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται στην επέμβαση κάθε ασθενής. Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής επισκέπτεται τακτικά τον φυσίατρο ή τον φυσικοθεραπευτή. Η συχνότητα είναι κατά μέσο όρο 2-3 φορές την εβδομάδα.
Η αποκατάσταση εξελίσσεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο η κίνηση του ώμου είναι παθητική και γίνεται μόνο από τον φυσίατρο/ φυσικοθεραπευτή. Στο δεύτερο στάδιο, η κίνηση είναι ενεργητική, αλλά υποβοηθούμενη και στο τρίτο στάδιο είναι ενεργητική. Τέλος, ακολουθεί η φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση).
Το πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από μία επέμβαση στον ώμο δεν απαιτεί πόνο ή κόπο, αλλά σύστημα και συνέπεια.

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ώμου
– Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.
– Δίνεται έτσι στο χειρουργό η δυνατότητα να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές, και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της άρθρωσης.
– Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση ώμου διαρκεί το πολύ μία ώρα.
– Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη θεραπευτική αποκατάσταση.
– Είναι ελάχιστα τραυματική.
– Οι πιθανότητες επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερες.
– Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
– Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών. Τα όποια σημάδια εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες
– Πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.

Κόστος Αρθροσκόπησης Ώμου
Η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι διαφορετική. Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης, την ποιότητα των υλικών, τον ιατρικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (εξειδικευμένο ή μη) κ.ά.

Ιωάννης Χιώτης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
Α’ Ιατρείο: Πεντέλης 17, 15126 Μαρούσι
Β’ Ιατρείο: Ερυθρού Σταυρού 5, 15123 Μαρούσι (Έναντι Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ)
Τηλ.: 2108052117
E-mail: info@chiotisioannis.gr
https://chiotisioannis.gr/
https://diastremma.gr/

Σχετικά με Yannis Pourlos