Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ “Μύθος 3ος”

piesi2Όταν έχω υψηλή πίεση θα πάθω εγκεφαλικό γι’αυτό πρέπει να τη «ρίξω» κατεπειγόντως
Πρόκειται για ένα μύθο που προκαλεί φόβο και άγχος σε πάρα πολλούς ανθρώπους, υπερτασικούς και μη, οδηγώντας τους στα επείγοντα νοσοκομείων ή στην ανεξέλεγκτη λήψη χαπιών για την πίεση που μπορεί να μην είναι καν δικά τους και γενικώς σε πράξεις που όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμες, αλλά είναι και εν δυνάμει επικίνδυνες. Το δε άγχος αυτό συχνά αποτελεί και το αίτιο της υψηλής πίεσης ή της περαιτέρω ανόδου της μετά την αρχική διαπίστωση ότι κάποιος έχει υψηλή πίεση κάποια δεδομένη στιγμή. Συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα δυσφορίας, κεφαλαλγίας, ζάλης μαζί με το αίσθημα του επερχόμενου εγκεφαλικού. Τελικά τι ισχύει από όλα αυτά που λέγονται για την υψηλή πίεση και τι πρέπει να κάνει κανείς αν ξαφνικά ή λόγω αδιαθεσίας μετρηθεί και βρει πίεση π.χ 190/100;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η υψηλή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα, παρά μόνο σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως είναι η κακοήθης υπέρταση. Η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως π.χ κεφαλαλγία παράλληλα με την εμφάνιση υψηλής πίεσης εξηγείται ως εξής:  Συνήθως πρώτα παρουσιάζεται το σύμπτωμα και στη συνέχεια ακολουθεί η μέτρηση της πίεσης οπότε και αν η πίεση βρεθεί υψηλή, τότε το σύμπτωμα αποδίδεται σε αυτή. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή το σύμπτωμα προκαλεί την αύξηση της πίεσης, κάτι που αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και τίποτε παραπάνω. Με απλά λόγια, όταν αισθανόμαστε άσχημα, π.χ πονάμε κάπου, τότε ανεβαίνει η πίεσή μας. Μάλιστα γι’αυτό το λόγο, προκειμένου να πούμε ότι κάποιο άτομο πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και για να του δώσουμε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι μετρήσεις της πίεσης έγιναν ενόσω το άτομο ήταν ήρεμο και αισθανόταν καλά, χωρίς να πονάει κάπου ή να έχει θυμώσει ή να έχει μόλις ασκηθεί και γενικά να μην έχει «στρεσαριστεί» με οποιονδήποτε τρόπο. Στην καθημερινότητα οι περισσότεροι άνθρωποι, μετράνε την πίεσή τους ακριβώς κάτω από αυτές τις στρεσογόνες συνθήκες…Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα που «συνοδεύουν» την υψηλή πίεση παίζει και το άγχος, το οποίο συμβάλλει και στην εμφάνιση των συμπτωμάτων αλλά και στην υψηλή πίεση αυτή καθεαυτή, οπότε είναι και δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιό το αίτιο και ποιό το αποτέλεσμα.
piesi3   Κατά δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε ότι η  άνοδος της πίεσης δεν εγκυμονεί κάποιο άμεσο κίνδυνο για την υγεία μας και ειδικότερα, επ’ουδενί  δεν προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντιθέτως, η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα που πάσχουν από χρόνια υπέρταση και κυρίως στους ηλικιωμένους είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία, δηλαδή μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου, και ως εκ τούτου ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Με απλά λόγια, ένας εγκέφαλος που έχει μάθει να «ζει» με πιέσεις > 160/90 και έχει γερασμένα, ανελαστικά αγγεία που δεν προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές της πίεσης δεν αντέχει μια βίαιη μείωση της πίεσης που μπορεί να προκαλέσουμε άθελά μας προσπαθώντας να «διορθώσουμε» γρήγορα την υψηλή πίεση!
Να διευκρινίσουμε ότι όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι η αρτηριακή υπέρταση δεν είναι μια νόσος που δε χρήζει οπωσδήποτε διάγνωσης και κατάλληλης αντιμετώπισης. Αυτό που είναι καίριας σημασίας είναι να εντοπίσουμε ποιά άτομα πάσχουν από υπέρταση με πολλαπλές μετρήσεις της πίεσης κάτω από συνθήκες ηρεμίας. Όσοι επανειλημμένως έχουν πίεση πάνω από 140/90 πρέπει να λαμβάνουν χρόνια αγωγή, να ακολουθούν σωστή διατροφή και άσκηση για να προλάβουν τις ύπουλα και σιωπηλά, μελλοντικά επερχόμενες συνέπειες της αρτηριακής υπέρτασης που αφορούν πολλαπλά όργανα-στόχους. piesi1
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, τι πρέπει τελικά να κάνει κάποιος που «μετριέται» και βρίσκει υψηλή πίεση; Ανεξάρτητα με το αν είναι άτομο χωρίς γνωστό ιστορικό υπέρτασης ή άτομο που ήδη λαμβάνει φάρμακα για την πίεση, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι: δεν πρέπει να κάνει τίποτα σε  πρώτη φάση. Δεν χρειάζεται πανικός, κλήση στο ΕΚΑΒ για τα επείγοντα ιατρεία, φάρμακα που δεν είναι δικά μας ή διπλή δόση από τα δικά μας φάρμακα. Συνήθως καθησυχασμός και ξεκούραση αρκούν για να επανέλθει η πίεση αν όχι σε φυσιολογικά, σίγουρα σε λιγότερο…τρομακτικά επίπεδα! Σπάνια εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου έχουμε σοβαρά συμπτώματα όπως διαταραχές του επιπέδου συνείδησης (υπνηλία, κώμα), σοβαρή δύσπνοια ή στηθάγχη, πολλαπλούς εμέτους, διαταραχές όρασης, ολιγουρία ή ανουρία (κακοήθης υπέρταση) όπου απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια.
Στη συνέχεια προτείνουμε  παρακολούθηση της πίεσης για κάποιες μέρες, πάντα σε ηρεμία, και συνεννόηση με τον ιατρό μας, ώστε αν κριθεί απαραίτητο, είτε να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή είτε να τροποποιήσει την ήδη υπάρχουσα αγωγή.
Συμπερασματικά θυμόμαστε ότι η υψηλή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν είναι επείγουσα κατάσταση. Προκαλεί όμως μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπλοκές και γι’αυτό αν τεθεί υπόνοια αρτηριακής υπέρτασης πρέπει αυτή να επιβεβαιώνεται και να θεραπεύεται καταλλήλως σε χρόνια βάση.

Κατόγλου Αθηνά
Λεωφόρος Μαραθώνος 7
14572 Δροσιά
Τηλ.: 211 2106587
Κιν: 695 999 0383
Email: athkatog@gmail.com

Σχετικά με master