ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Επιμελήθηκε από τον Δρ Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc MD γυναικολόγος εξειδικευμένος υπερηχολογος , ειδικος σε τεχνικες υποβοηθουμενης αναπαραγωγής και λαπαροσκοπικος χειρουργος
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
Με μια ματιά οι σημαντικές πληροφορίες για την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία
Ο έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αξιολόγησης της γυναικείας υπογονιμότητας. Σαλπιγγικές ανωμαλίες παρατηρούνται στο 30-40% των γυναικών ασθενών με υπογονιμότητα.
Η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων, χρησιμοποιώντας σκιαγραφικό αφρού (HYFOSY technique) το οποίο εντοπίζεται εύκολα κατά τη διάρκεια του ενδοκολπικού υπερήχου.
Η εν λόγω τεχνική πλεονεκτεί των άλλων μεθόδων ελέγχου των σαλπίγγων καθώς:
– δεν δέχεται ακτινοβολία η εξεταζόμενη
– είναι φιλική στην ασθενή με πολύ λιγότερους πόνους δυσφορία και ταλαιπωρία σε σχέση με την ακτινολογική σαλπιγγογραφία
– προσφέρει ευλυγισία ημερών του κύκλου για την πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής
– Έχει σχεδόν μηδενική αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό σε σχέση με την ακτινολογική εξέταση
– Γίνεται συνδυασμός πληροφοριών και από τον ενδοκολπικό γυναικολογικό υπέρηχο (ενδελεχής έλεγχος τραχήλου, μήτρας, ωοθηκών) ταυτόχρονα με την εξέταση της διαπερατότητας των σαλπίγγων. Ουσιαστικά συνδυάζονται δύο εξετάσεις μειώνοντας το κόστος αλλά και την ταλαιπωρία της ασθενούς.
Στο τέλος της εξέτασης αυτής δίνεται γνωμάτευση πιστοποιημένη σε ό,τι αφορά την διαπερατότητά των σαλπίγγων αλλά και για την υπερηχογραφική εξέταση.
Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Σαλπιγγογραφία με βασικό δισδιάστατο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.
2. Σαλπιγγογραφία με προηγμένο γυναικολογικό υπερηχογράφημα όπου χρησιμοποιούνται επιπλέον απεικονιστικές μέθοδοι με τρισδιάστατη υπερηχογραφική μελέτη, εκτίμηση τραχήλου, αγγειακή μελέτη (Doppler-triplex) μήτρας και ή ωοθηκών
Η εξέλιξη της διερεύνηση διαπερατότητας σαλπίγγων
Μέσα στα πλαίσια διερεύνησης πιθανής υπογονιμότητας η εξέταση διαβατότητας των σαλπίγγων είναι μια πρωταρχική εξέταση της γυναίκας / ζευγαριού.
Η διαγνωστική μέθοδος διερεύνησης παραμένει να είναι η λαπαροσκόπηση με έκχυση μπλε του μεθυλενίου (μια χρωστική που παρατηρούμε εάν ρέει από το τελικό μέρος της σάλπιγγας και που επιβεβαιώνει τη διαβατότητα). Επειδή όμως η λαπαροσκόπηση είναι επεμβατική ( με εισαγωγή στο νοσοκομείο, γενική αναισθησία και ρίσκο επιπλοκών και σχετικής ταλαιπωρίας της ασθενούς) ως εναλλακτική λύση διερεύνησης πρωταρχικού σταδίου χρησιμοποιείται η ακτινολογική υστεροσαλπιγγογραφία όπου η έκχυση σκιαγραφικού υγρού διακρίνεται εάν περνάει μέσα από στη σάλπιγγα/ες κατά την ακτινογραφική μελέτη.
Η εξέλιξη της τεχνικής αυτής τα τελευταία 15 χρόνια είναι η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία η οποία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ακτινολογική εξέταση με ισότιμη ( και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερη) εγκυρότητα του αποτελέσματος.
Η σαλπιγγογραφία με σκιαγραφικό αφρού ( HYFOSY test) αποτελεί, σε συνδυασμό με την πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη των υπερηχογραφικών μηχανών την πλέων σύγχρονη και προηγμένη τεχνική για την αξιολόγηση διαπερατότητας των σαλπίγγων. Η εξέταση αυτή ενδείκνυται για την διερεύνηση υπογονιμότητας, τον μετεγχειρητικό έλεγχο της πυέλου και για την έγκαιρη διάγνωση σαλπιγγικής παθολογίας.
Σε αυτό το ενημερωτικό άρθρο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για αυτήν την καινοτόμο τεχνική, πως γίνεται και ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την εξεταζόμενη.
Τι είναι η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HYFOSY test) και πώς γίνεται?
Το HyFosy τεστ είναι μια υπερηχογραφική μελέτη για να διαπιστωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων. Το τεστ περιλαμβάνει πρώτα μια υπερηχογραφική ενδοκολπική εξέταση. Στη συνέχεια ένας πολύ λεπτός καθετήρας σχεδιασμένος για αυτή την εξέταση, περνά στον τράχηλο της μήτρας, έχει ένα πολύ μικρό μπαλονάκι στην άκρη του, το οποίο φουσκώνει για να σφραγίσει τον εσωτερικό πέρασμα του τραχήλου. Μόλις ο καθετήρας είναι στη θέση του σταθερός, γίνεται ξανά υπερηχογράφημα εξετάζοντας τη μήτρα και την ενδομητρική κοιλότητα για να ελεγχθεί ότι η θέση του καθετήρα είναι η σωστή. Στη συνέχεια μία πολύ μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού σε μορφή αφρού εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας διαμέσου του καθετήρα. Η όλη αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη. Σε αυτό το σημείο ο γιατρός θα παρατηρήσει εάν το υγρό περνά από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και θα ερμηνεύσει τα δεδομένα εάν το υγρό φαίνεται να εξέρχεται από το άκρο κάθε σάλπιγγας η όχι.
Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία παραδείγματα εικόνων όπου το σκιαγραφικό αφρού περνά μέσα από τις σάλπιγγες, τα βέλη δείχνουν πως το σκιαγραφικό φαίνεται πολύ έντονα άσπρο στον διακολπικό υπέρηχο.
Γιατί χρειάζομαι αυτό το τεστ;
Για να ελέγξουμε ότι οι σάλπιγγές σας είναι ανοιχτές και είναι σε θέση να επιτρέψουν στα ωάριά σας να ταξιδέψουν ελεύθερα σε αυτές, για να επιτρέψουν τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.
Πότε πρέπει να γίνει η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HYFOSY);
Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 7ης και της 11ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη). Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Έχει παρατηρηθεί ότι εάν το τεστ γίνει μερικές μέρες μετά την περίοδο η ασθενής συνήθως δεν έχει καθόλου πόνο, η υπερηχογραφική εικόνα είναι καλύτερη και συνδυάζεται το πλεονέκτημα ότι μετά το τεστ αυξάνεται η πιθανότητα κύησης (υπό κάποιες προϋποθέσεις).
Οδηγίες πριν από την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία
Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης ή προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου που σχετίζεται με το ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη πριν από το τεστ.
Υπάρχει κάποια ενόχληση;
Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση, που μοιάζει με κράμπα μέτριας έντασης κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή τη διαδικασία, αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να πάρετε κάποια μορφή αναλγησίας, όπως 400mg ιβουπροφαίνη ή 1gr παρακεταμόλη μετά την εξέταση ως προφύλαξη και προφυλακτική ολιγοήμερη αντιβίωση αν χρειάζεται.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Οι αντιδράσεις στο σκιαγραφικό είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λιποθυμίας ή κοιλιακού πόνου. Πολύ σπάνια η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, η οποία μπορεί να γίνει εμφανής έως και 10 ημέρες μετά το τεστ. Συνιστάται να έχετε κάποιον μαζί σας που μπορεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι.
Γιατί να κάνω την υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία στο Ιατρείο με τον Κύριο Παναγιωτίδη?
Προσφέρεται η προηγμένης υπερηχογραφική γυναικολογική εξέταση level III με πολλά πλεονέκτημα για την εξεταζόμενη:
– Ο συνδυασμός προηγμένου υπερήχου δίνει περισσότερες πληροφορίες που είναι πολύτιμες για τη διάγνωση υπογονιμότητας αλλά και για τη κατάλληλη διαχείριση ( φαρμακευτική -χειρουργική) με βελτίωση αποτελεσματικότητας των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ( ακρίβεια στην διάγνωση).
– Με την εξέταση μπορεί να εκτιμάται και ο τράχηλος δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στον θεράποντα ιατρό σχετικά με την ύπαρξη στένωσης η άλλων ανατομικών ευρημάτων που μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ώστε να μην επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της εμβρυομεταφοράς ( όπως δυσκολίες καθετηριασμού του έσω τράχηλου )
– Άμεση επικοινωνία και προώθηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης με τον θεράποντα ιατρό. Σε περίπτωση που η ασθενής θέλει να εξεταστεί προληπτικά χωρίς παραπεμπτικό ιατρού υπάρχει δυνατότητα να γίνει η εξέταση αυτή και να προταθεί πλάνο θεραπείας εάν χρειάζεται.
– Ένα ποσοστό περίπου 15 % των ασθενών σε περιπτώσεις διάγνωσης με ανεξήγητη υπογονιμότητα, να ξεκινήσουν κύηση μέσα στους 6 -12 μήνες μετά το τεστ HYFOSY.
– Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η εξέταση γίνεται σε άνετο, φιλικό και εμπιστευτικό περιβάλλον χωρίς στρες και καθυστερήσεις. Παραχωρείται στο τέλος της διαδικασίας πιστοποιημένη γνωμάτευση του γυναικολογικού υπερήχου και της σαλπιγγογραφίας ( 2 εξετάσεις που ζητούνται με την αίτηση ΕΟΠΥ / για φαρμακευτική χρηματική επιδότηση και γίνονται σε μόνο ένα ραντεβού και με μικρότερο ολικό κόστος). Η ασθενής με αυτόν τον τρόπο δεν ταλαιπωρείται με καθυστερήσεις για γνωμάτευση και χάσιμο χρόνου για να κάνει τις δυο αυτές εξετάσεις ξεχωριστά.
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.
Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Κ: 690 793 5375 μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Αττική Ιατρική: 210 6668610 – 210 6665044
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis